Arta rugaciunii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Arta rugaciunii

Pentru un călugăr, rugăciunea trebuie să fie un tovarăş nedespărţit. La vremea pe care ne-am fixat-o pentru a ne ruga mai concentrat şi mai atent, trebuie să ne străduim, într-un anume sens, să încercăm a ne aduna mintea pe locul unde se află inima – fără să ne-o imaginăm, desigur.

Noi trebuie să respirăm încetişor şi cu glasul nostru lăuntric să spunem rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă”. Trebuie să aşezăm mintea ca pe un paznic, ca pe un supraveghetor, pentru a însoţi vocea lăuntrică la vremea când spunem rugăciunea. În plus, mintea noastră trebuie să se asigure că imaginaţia nu acceptă nici o închipuire. Împreună cu aceasta, trebuie să stârnim un sentiment de dragoste în sufletul nostru, în aşa fel încât rugăciunea noastră să fie şi întregită cu bune rezultate. Acest rezultat poate fi: uşurinţa în spunerea rugăciunii, căldură duhovnicească, bucurie, lacrimi. Desigur, înainte de a începe să spunem rugăciunea, este de folos să aruncăm o privire timp de 2-3 minute la păcatele noastre, la patimile noastre şi să medităm la păcătoşenia noastră, la starea noastră pătimaşă, la starea de cădere a sufletului nostru şi la faptul că nu putem face nimic fără Dumnezeu. Ca atare, ne putem gândi la judecata lui Dumnezeu sau la starea de osândire de pe lumea cealaltă.

(Comori duhovniceşti din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile şi omiliile Avvei Efrem, Editura Bunavestire, 2001, p. 299)

Categoria: Articole

Cautare:

Arta rugaciunii

Vizualizari: 209

Id: 12518

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.