Cat de importanta este pentru Dumnezeu ascultarea?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cat de importanta este pentru Dumnezeu ascultarea?

- Părinte, ce se întâmplă în cazul în care duhovnicul nostru ne cere ceva ce intră în conflict cu Sfânta Scriptură şi cu Sfintele Canoane?

- Nu va lăsa Dumnezeu să se întâmple ceva rău, devreme ce facem ascultare. Îţi aduc aminte două întâmplări din viața pustnicilor care confirmă ceea ce-ți spun acum:

Prima: Un oarecare părinte a luat pe fiul său cel mic şi a mers să se călugărească. Stareţul, după o vestire lăuntrică, ca să încerce ascultarea sa i-a spus să-l arunce pe copil în cuptorul aprins. Când tatăl, făcând ascultare oarbă, a aruncat pe copil în cuptor, acela s-a stins în chip minunat.

A doua: Într-un caz asemănător, stareţul a dat poruncă unui oarecare tată să-şi arunce copilul său la crocodilii râului de acolo. În acelaşi timp a trimis un alt monah ca să-l împiedice în cazul în care va arăta cu fapta ascultarea sa. Aşadar Dumnezeu s-a îngrijit şi în cazul acesta, încât şi ascultarea desăvârşită a viitorului monah să se arate, şi să nu se facă uciderea.

Când, prin urmare, există ascultare, chiar dacă ea cuprinde lucruri potrivnice Legii lui Dumnezeu, cum este uciderea - în cazurile de mai sus, nu se prezintă primejdia vreunui rău.

Dimpotrivă, neascultarea, chiar şi când se referă la astfel de cazuri, este aceea care se pedepseşte. Iată un exemplu din Vechiul Testament: Un oarecare prooroc a spus, după porunca Domnului, unui om să-l lovească. Acela însă n-a făcut-o. Atunci proorocul îi spune: „Deoarece n-ai ascultat de porunca Domnului îndată, după ce te vei depărta de mine, te va ucide un leu” (3 Împărați 21, 36). Şi într-adevăr aşa s-a petrecut.

(Arhimandritul Teofanie I. Teodoropulos, Crâmpeie de viață, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 101)

Categoria: Articole

Cautare:

Cat de importanta este pentru Dumnezeu ascultarea?

Vizualizari: 306

Id: 7063

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.