Ce inseamna aceasta smulgere a patimilor din inima?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce inseamna aceasta smulgere a patimilor din inima?

Patimile sunt smulse, dar războiul nu încetează: sunt smulse din inimă, însă din firea noastră nu ies, ci rămân în ea. Semnul faptului că o patimă a fost smulsă din inimă este că inima începe să nutrească dezgust şi ură faţă de patima cu pricina. Dar şi când omul ajunge la treapta aceasta nu înseamnă totuşi că gândurile pătimaşe nu mai vin şi nu mai încearcă să îi momească sufletul – nu, ele şi atunci vor veni asupra lui, încercând să-l smintească, chiar dacă fără nici un spor, fiindcă inima le doboară de la început cu ură şi cu dezgust. Patima a fost smulsă din inimă, însă rămâne lângă ea, stă în afara ei ca un ispititor.

Să presupunem că s-a întâmplat asta cu două, cu trei, cu toate patimile pe care le are cineva, cum credeti că se va simţi omul în care se săvârşeşte acest lucru? Nu altfel decât necurat, fiindcă el, deşi urăşte necuratele patimi, tot le vede în sine: ba vine slava deşartă, ba osândirea aproapelui, ba lenevirea, ba pofta. Chiar dacă le respinge şi le alungă pe toate, nu poate totuşi să nu vadă că le poartă în sine şi, prin urmare, nu poate să nu-şi dea seama că e bolnav de ele.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Răspunsuri la întrebări ale intelectualilor, vol. I, Editura Cartea Ortodoxă, 2007, p. 162)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Ce inseamna aceasta smulgere a patimilor din inima?

Vizualizari: 142

Id: 18371

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.