Cei inviati din moartea sufleteasca

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cei inviati din moartea sufleteasca

Prima înviere se săvârșește prin mijlocirea a două taine: botezul și pocăința. Prin sfântul botez sufletul învie din mormântul necredinței și al păgânătății, altfel spus din păcatul strămoșesc și din propriile păcate făcute întru păgânătate; iar prin pocăința sufletului deja credincios învie din moartea adusă lui de păcatele de moarte, altfel spus prin viața nepăsătoare, iubitoare de plăceri, de după botez. Săvârșitorul învierii e Duhul Sfânt.

Sfântul Ioan Cuvântătorul i-a văzut pe cei înviați din moartea sufletească, și a zis despre ei: „am văzut scaune, și au șezut pre ele, și judecată li s-a dat lor; și pre sufletele celor junghiați pentru mărturia lui Iisus și pentru cuvântul lui Dumnezeu, și care nu s-au închinat fiarei, nici chipului ei, și nu au primit semnul pre fruntea lor și pre mâna lor; și au înviat, și au împărățit cu Hristos o mie de ani... „Aceasta este învierea cea dintâi (Apoc. 20, 4-5) ce stă în învierea sufletului din moartea sa prin credința în Domnul Iisus Hristos întru spălarea păcatelor prin sfântul botez, întru viața după poruncile lui Hristos și întru curățirea prin pocăință de păcatele făcute după botez. Tronurile sfinților sunt domnia lor asupra patimilor, asupra dracilor înșiși, asupra neputințelor omenești, asupra stihiilor, asupra fiarelor, îmbelșugarea darurilor duhovnicești dintr-înșii. Lor le-a fost dată judecata, adică dreapta socotință duhovnicească, prin care ei dau în vileag și leapădă păcatul oricât de arătos ar fi obrăzarul lui; lor le-a fost dată judecata cu care îi judecă pe îngerii întunericului, care iau chip de îngeri, și nu le îngăduie să-i amăgească. Ei nu s-au închinat nici fiarei, nici chipului acesteia: nici lui Antihrist, nici preînchipuitorilor lui, prigonitorilor creștinătății, care cereau de la creștini să se lepede de Hristos și de sfintele Lui porunci. Ei n-au primit nici pe frunți, nici pe drepte semnele vrăjmașului lui Dumnezeu, ci și-au însușit mintea lui Hristos, și ca atare împreună cu Hristos s-au împărățit. Pentru ei nu mai este moarte! Pentru ei, despărțirea sufletului de trup nu este moarte, ci trecere de la necăjita viață pământească de pribegie la bucuria și la odihna veșnică.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvânt despre moarte, Editura Sofia, p. 77-79)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cei inviati din moartea sufleteasca

Vizualizari: 114

Id: 15340

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.