Cum sa ne ferim de ispita slavei desarte

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum sa ne ferim de ispita slavei desarte

Minunatul avva Pamvo, care a ajuns prin smerenie la o mare sfințenie, s-a rugat trei ani la rând: „Doamne, nu mă slăvi pe pământ”! Iar Dumnezeu întru atâta l-a slăvit pe el, încât nimeni nu putea să privescă la fața lui, din pricina strălucirii care răzbătea dintru el.

Pentru nevoitorii cei mari în smerita cugetare, care au urât toată slava deșartă, slava nu este primejdioasă. Însă pentru aceia care, în taină, năzuiesc spre aceasta, ea este de-a dreptul pierzătoare. Sfântul Pamvo nu era cu putință să fie vătămat de slavă, căci ajunsese în străfundul smereniei, de unde nu se poate coborî mai jos. Pentru o asemenea smerenie care fuge de toată slava, Dumnezeu dă cea mai mare preaslăvire.

(Arhimandrit Serafim Alexiev, Tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, traducere din limba bulgară de Gheorghiță Ciocioi, Editura Sophia, București, 2011, p. 126)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum sa ne ferim de ispita slavei desarte

Vizualizari: 136

Id: 5945

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.