Doar prietenia izvora­ta din dragostea dumnezeiasca petrece neclintita de rabufnirile egoismului din noi

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Doar prietenia izvora­ta din dragostea dumnezeiasca petrece neclintita de rabufnirile egoismului din noi

Oamenii mai puţin desăvârşiţi leagă prietenii doar pe baza intereselor şi a căutărilor comune, îi unesc mai puţin adâncimile duhovniceşti. Desigur, există astfel de interese şi căutări comune şi în nevoinţa creştină. De exemplu, unii con­sideră ca nevoinţă principală şi mai folo­sitoare postul, alţii propovăduirea cu­ vântului, alţii liniştirea şi retragerea, alţii slujirea bolnavilor, şi se alipesc grupuri­lor sau duhovnicilor care recomandă o cale sau alta. Deşi aceasta pare o relaţie duhovnicească, totuşi ea este întotdeau­na unilateral orientată şi chiar dacă nu ajunge să dezbine membrii grupului, în­ totdeauna îi separă pe aceştia de restul credincioşilor.

Orice virtute nu este de­cât o parte din ceea ce trebuie îndeplinit şi deci insuficientă pentru a acoperi lucrarea lui Hristos, care este o lucrare de îndumnezeire prin dragoste. Prin urmare, chiar şi cei care se unesc în privin­ţa cultivării anumitor virtuţi, cum ar fi postul sau tăcerea, sau milostenia, de multe ori se despart, pentru că nu pun înainte de toate lucrarea dragostei şi a smereniei. Pentru că, aşa cum spune Sfântul Ioan Casian, dacă cei cu totul trupeşti strică prieteniile din cauza averilor şi a invidiei, cei mai duhovniceşti se pot certa din cauza înţelesurilor diferite pe care le au despre anumite versete din Scripturi. Aşadar, doar prietenia izvorâ­tă din dragostea dumnezeiască petrece neclintită de răbufnirile egoismului din noi.

(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 125-126)

Categoria: Articole

Cautare:

Doar prietenia izvora­ta din dragostea dumnezeiasca petrece neclintita de rabufnirile egoismului din noi

Vizualizari: 142

Id: 12933

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.