Imnul „Lumina lina”- dogma a Sfintei Treimi

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Imnul „Lumina lina”- dogma a Sfintei Treimi

Învățătura despre Sfânta Treime, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt – un singur Dumnezeu, întreit în Persoane, dar unic în ființă – este principala învățătură a religiei creștine.

Încă din primele zile ale Bisericii, acest adevăr a fost mărturisit de către Sfinții Apostoli, moștenire lăsată primelor comunități creștine. Mai târziu, Sfinții Părinți au lămurit, în scrierile lor, învățătura despre Sfânta Treime. Însă, mai înainte de a apărea tratatele de teologie dogmatică, simplii credincioși au mărturisit adevărul despre Sfânta Treime, în rugăciunile lor.

Astfel, cel mai vechi imn liturgic cunoscut, care este prezent până astăzi în slujbele bisericii, e cântarea „Lumină Lină”. Un imn care are în mijlocul său mărturisirea Sfintei Treimi. „Lăudam pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu” este miezul cântării, cuprins în slujba vecerniei. Istoricii apreciază acest fragment al cântării a fi prima mărturisire istorică a Sfintei Treimi, cu mult înainte de doxologia mică „Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Imnul „Lumina lina”- dogma a Sfintei Treimi

Vizualizari: 154

Id: 25104

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.