In Hristos salasluieste toata plinatatea

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

In Hristos salasluieste toata plinatatea

"Căci în El a binevoit [Dumnezeu] să sălășluiască toată plinătatea" (Coloseni 1, 19)

A binevoit ca în El să locuiască toată plinătatea - toată plinătatea Vieții, a Adevărului, a Iubirii, a Veșniciei și a tot ce poate fi închipuit ca dumnezeiesc; încă și toată plinătatea a tot ceea ce este creat, pentru că toate cele create "în El își au subzistența". De aceea Dumnezeul-om este atoateplinătatea. Și această atoateplinătate locuiește necontenit în trupul divino-uman, în Biserică, pentru că El este în întregime în ea și ea este în întregime în El. Fiecare mădular al Bisericii simte această atoateplinătate ca pe a sa proprie și nu-i mai trebuie nimic altceva, pentru că, având pe Domnul Iisus Hristos, el are toate, are tot ceea ce-i trebuie pentru viața veșnică în toate lumile. Această aptoateplinătate divino-umană nu are nimic comun cu teoriile filozofice despre "pleroma universală", pentru că toate aceste teorii sunt idei abstracte și scheme neînsuflețite. Atoateplinătatea divino-umană este realitatea vie, empirică, viabilă, divino-umană. Această realitate poate să o trăiască orice om care se încorporează ca celulă vie în organismul divino-uman al Bisericii. Dar minunatul Dumnezeu-om este mai mare chiar și decât această atoateplinătate, pentru că așa cum scrie apostolul "în El locuiește toată plinătatea", în vreme ce El există dincolo de ea, ca unul ce este mai mare și nesfârșit față de ea.

(Sfântul Iustin Popovici, Omul și Dumnezeul-om, studiu introductiv și traducere: Pr. Prof. Ioan Ică și diac. Ioan I. Ică jr., Editura Sophia, București - 2010, pp. 246-247)

Categoria: Articole

Cautare:

In Hristos salasluieste toata plinatatea

Vizualizari: 140

Id: 22495

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.