Iubirea de saraci a Sfantului Martin

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Iubirea de saraci a Sfantului Martin

Sfântul Martin era de douăzeci de ani şi Sfântul Botez încă nu-l primise. Şi acest fel de viaţă avea, că nimic nu păstra pentru sine, ci toate le împărţea ca milostenie săracilor. Şi, după ce nu i-a mai rămas lui nimic, fără numai un cuţit şi o haină, şi, fiind şi o iarnă aspră, cu ger mare, l-a întâmpinat pe el un sărac la porţile cetăţii, care ruga, pe cei ce treceau, să-l miluiască. Iar aceia, trecând toţi pe alăturea, nu i-au dat lui nimic. Deci, s-a mâhnit Martin, că n-a miluit nimeni pe săracul acela; şi nu ştia ce să facă, pentru că nu avea altă haină, fără numai aceea, întru care era îmbrăcat. Deci, scoţând cuţitul, şi-a tăiat haina sa în două şi cu o jumătate a ei a îmbrăcat pe sărac, iar cu cealaltă jumătate, s-a învelit pe sine însuşi. Şi mulţi râdeau de el, că nu era îmbrăcat aşa cum se cădea.

Şi, venind noaptea, culcându-se înfrigurat, îndată a adormit şi a văzut în vis pe Hristos, îmbrăcat în haina sa, aceea cu care el îmbrăcase pe săracul acela, înainte a mulţime de îngeri, zicându-i: „Martin, până încă a nu lua botezul Meu, cu această haină m-ai îmbrăcat, drept aceea, şi Eu de acum în toată lumea te voi îmbrăca cu slavă, iar, după aceea, vei lua Împărăţia cerurilor. Deci, după ce a auzit acestea, s-a sculat din somn şi, ducându-se, s-a botezat în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi atât de milostiv s-a făcut spre săraci, încât s-a auzit până la toate marginile pământului de milostiva viaţă a lui. A trăit în Galia şi a ajuns episcop la Tours, pe la anul 400 şi i se spunea „slava Galiei”. Și, plăcut fiind lui Dumnezeu şi încă şi minuni săvârşind, mai pe urmă, s-a mutat la Domnul, în vârstă de peste optzeci de ani. Dumnezeului nostru slavă!

(Proloagele, volumul 1, Editura Bunavestire, p. 505)

Categoria: Articole

Cautare:

Iubirea de saraci a Sfantului Martin

Vizualizari: 141

Id: 7361

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.