Mania este sutasul ratiunii, razbunatorul poftei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Mania este sutasul ratiunii, razbunatorul poftei

Mânia este fierberea sângelui din jurul inimii, care se produce prin exhalarea sau amestecarea fierii. Mânia este uneori o dorinţă de răzbunare, căci fiind nedreptăţiţi sau socotind că am fi nedreptăţiţi, ne mâhnim. Atunci rezultă o stare sufletească care este amestecată din poftă şi mânie. Felurile mâniei sunt trei: iritarea, resentimentul şi ura. Când mânia începe şi se porneşte, se numeşte iritare. Resentimentul este atunci când iritarea stăruie; resentimentul se numeşte şi ranchiună. Ura este mânia care pândeşte timp de răzbunare. Mânia este sutaşul raţiunii, răzbunătorul poftei. Când dorim un lucru şi suntem împiedicaţi de cineva ne mâniem contra lui, ca unii ce suntem nedreptăţiţi, prin aceea că raţiunea judecă că faptul întâmplat merită indignarea la cei care păzesc orânduiala lor firească.

(Sfântul Ioan Damaschin, Dogmatică, Editura Apologeticum, 2004, pp. 63-64)

Categoria: Articole

Cautare:

Mania este sutasul ratiunii, razbunatorul poftei

Vizualizari: 141

Id: 21531

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.