Metanierul este unealta rugaciunii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Metanierul este unealta rugaciunii

Îşi sfătuia fiii duhovniceşti să zică rugaciunea „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, sau „miluieşte-ne pe noi”.

„Să zici rugăciunea şi să trăieşti prezenţa lui Hristos oriunde te afli: pe drum, în autobuz, la serviciu. De asemenea, să zici şi Imnul Acatist al Născătoarei de Dumnezeu. Te rogi înlăuntrul tău şi nimeni nu-şi dă seama de aceasta. Şi ce frumos te simţi când te rogi pentru şofer, pentru cei ce călătoresc  împreună cu tine, pentru familiile şi problemele lor! Cea mai mare formă de manifestare a iubirii este să te rogi pentru cineva care nu ştie că faci aceasta pentru el...

Rugăciunea are mare valoare când îi cuprinde şi pe cei care nu au o părere bună despre noi, posibil să ne antipatizeze fie din neştiinţă, fie pentru că trăiesc departe de Dumnezeu. Şi nu pur şi simplu să zică cineva două cuvinte şi gata, ci să le zică din inimă, cu iubire adevărată. Câtă bucurie va simţi credinciosul când va pleca din această viaţă pentru că s-a rugat pentru cineva care nu s-a purtat frumos faţă de el!”

Dăruia câte un metanier fiilor săi duhovniceşti şi îi învăţa cum să­-l folosească:

„La început, să zicem câteva cuvinte, ca de exemplu: «Doamne, am lipsuri, scăpări. Ia-le de la mine!». Şi apoi: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul! Doamne, milu­ieşte-mă! Doamne, miluieşte-mă!». Iar când vrei să faci un şirag de rugăciuni pentru cineva, să zici: «Te rog, Doamne, să o sfinţeşti pe această persoană, să o acoperi întotdeauna cu harul şi cu binecuvântarea Ta!». Şi în continuare: «Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dum­nezeu, miluieşte-mă pe robul Tău! Doamne miluieşte-l...»”.

„Metanierul - spunea el - este unealta rugăciunii”. De aceea, voia ca să fie folosit nu cu superficialitate şi de parade, ci cu smerenie şi în cunoştinţă de cauză. Odată, l-a întrebat un fiu duhovnicesc:

- Gheronda, să fac un metanier de 50 sau de 100?

- De 50, de 100, de cât o fi! Întreagă-ne viaţă să fie un metanier. Rugăciunea, rugăciunea să o zici. Şi să le punem pe toate sub supra­vegherea Domnului... ”

(Înger pământesc şi om ceresc. Părintele Eusebiu Giannakakis, Editura Doxologia, pp. 225-226)

Categoria: Articole

Cautare:

Metanierul este unealta rugaciunii

Vizualizari: 155

Id: 16854

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.