www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

MIR

MIR


MIRUL


1332. -Sfantul mir este alcatuit din untdelemn si alte vreo 40 de mirodenii. El se sfinteste numai la soborul arhiereilor in Miercurea sau Joia Mare si apoi se imparte la episcopii si parohii. Preotii n-au canonicitatea de a sfinti mirul, dar au putere a-l administra celor botezati precum si apostatilor sau ereticilor care revin la ortodoxie (II ec. 7; Sf. Vasile l; I Post. 1) si Bisericilor la sfintirea lor. Odinioara, apostolii puneau mainile peste cel nou botezat (F. Ap. 9, 14-17; 19, 5-6; Ev. 6, 1-4) iar cand erau in conditii normale, uneau aceasta punere a mainilor cu ungerea. Cand comunitatile crestine s-au inmultit ei au delegat pe preoti sa unga cu sfantul mir deja sfintit, in care se presupunea si punerea mainilor episcopului si astfel azi se foloseste numai ungerea dupa evhologiu (Ex. 28,37; I Regi 16, 13 ; II Cor. 1, 21-22 ; 2, 15 ; 3, 18 ; Filip. 4, 13; 2, 20). Multi-feluritele mirodenii simbolizeaza darurile Duhului Sfant necesar trairii crestinului dupa legea Domnului intru lucrarea mantuirii (I Cor. 12,1-31; 14, 40).


1333. -Episcopul Fortunat zise: “Ne aducem aminte ca la sinoadele tinute mai inainte s-a hotarat ca sfantul mir sau iertarea pacatosilor (care au fost public afurisiti etc.) sau sfintirea fecioarelor (calugarite sau cele din familie I Cor.7,1-35) si ale locurilor sfinte si al Bisericilor sa nu se faca de prezbiteri. Daca vreun prezbiter ar face aceasta, ce masuri trebuie sa ia impotriva lui?… Toti episcopii au zis : Pregatirea sfantului mir si consacrarea fecioarelor (pentru a fi examinate temeinic) sa nu se faca de prezbiteri. De asemenea nu este ingaduit prezbiterului (duhovnic) sa impace (prin dezlegare solemna) la liturghia publica pe cineva (care a fost afurisit public de arhiereu). Aceasta este parerea tuturor din sinod”. -Cart. 6 (V. Canonisirea, Biserica).


1334. -”Se cuvine ca cei ce se lumineaza dupa botez sa se unga cu harisma cereasca (taina sf.mir) si sa fie partasii imparatiei lui Hristos”. -Laod. 48.


1335. -”Botezandu-l in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh (Matei 28,19) sa-l unga cu mir zicand: Doamne, Dumnezeule, Cel ce esti nenascut si fara stapan, Domnul tuturor, Cel ce ai facut cunoscut la toate neamurile mirosul bineplacut al cunostintei evangheliei, Tu, fa si acum acest mir, sa fie lucrator in cel botezat, ca sa ramana in el singur si statornic bunul miros al Hristosului Tau si murind impreuna cu El sa si invieze si sa fie impreuna cu El. Aceasta si altele asemenea acestora sa zica, caci aceasta este puterea hirolesiei (adica punerea mainilor) ce se face asupra fiecaruia. Pentru ca daca asupra fiecanua dintre acestia nu se face o astfel de chemare de catre preotul evlavios, atunci cel ce se boteaza, se scufunda numai ca iudeii in apa (botezul lui loan) si leapada numai curatia trupeasca dar nu si pe cea sufleteasca”. -Const. Ap. VII,44.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

MIR

Vizualizari: 1743

Id: 688

Imagine:

Share:

Articolele urmatoare
Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.