OBICEIUL

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

OBICEIUL


OBICEIUL


1452. -Obiceiul, obisnuinta sau felul de a fi si a lucra al cuiva sau de a se face vreo slujba, sau modul de a trata practic anumite probleme de viata sau inrudite cu ceea ce se numeste popular traditie. Obiceiul bun usureaza viatii omului ridicandu-l la treapta perfectiunii (Rom. 6,1-7). Daca omul se stapaneste pe sine de la inceput din tinerete, el se poate indrepta mai usor cand greseste de prima data, decat cel invechit in rele; pentru unul ca acesta si canonisirea este mai usoara iar cand va striga catre Domnul va fi auzit (Matei 27,75; Luca 7,47; 17,3; Rom. 3,1; I Ioan 2,12; II Regi 12,13). Obiceiul bun este temelia virtutilor morale si cine l-a dobandit, lucreaza cu placere si bucurie la mantuirea sa si a altora (Ev. 12.1-29).


1453, -Obiceiul rau care se furiseaza sub diferite forme in viata omului il subjuga incetul cu incetul, iucat il duce la obisnuinta cea pacatoasa, transformata in a doua natura, care este foarte greu de inlaturat. Toti acestia care dogmatizeaza pacatul cu stiinta si cu vointa, se definitiveaza in rau ajungand chiar in situatia de a nu se mai putea pocai (Ev. 10, 16-20; 11, 9-10; Matei 26. 14-26: 27, 5: F.Ap. 1. 18: Rom. 2, 5-6). “Obiceiul din fire n-are lecuire”, de aceea orice fel de pacat care s-a infipt adanc in viata omului, trebuie tratat ani indelungati cu deasa cercetare duhovniceasca pana ce el va disparea. Fara indreptare nu poate fi iertare (is. 1,16-18; Ier. 25,51; Iez. 18,23-32; Luca 3,3-8).


1454. -In patrimoniul Bisericii sunt anumite obiceiuri in slujba administratiei si in pastoratie, pe care spiritul canonic le accepta ca bune, daca ele promoveaza prestigiul si mantuirea oamenilor conform cu invataturile Scripturii (1, 6. 7; II, 2, 7; IV, 28, 30; Sf. Vasile 3,89). Fiecare Biserica particulara poate avea anumite obiceiuri bune ale ei (II ec. 8; VI ec. 39; Sf. Vasile 91). Duhovnicii trebuie sa cunoasca obiceiurile fiecarui fel de ocupatie si fiecarui fel de credincios ca sa poata aplica o canonisire corecta (VI, 102). Orice obicei care este conform adevarurilor Sf. Scripturi si a Sf. Traditii si a spiritului canonic, trebuie desfiintat (I ec. 15; VI ec. 62; Ancira 26).

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

OBICEIUL

Vizualizari: 398

Id: 707

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.