Parintele Arsenie Papacioc: “Dati-mi mie varsta voastra daca nu stiti ce sa faceti cu ea!”

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Parintele Arsenie Papacioc: “Dati-mi mie varsta voastra daca nu stiti ce sa faceti cu ea!”

- Prea Cuvioase, spuneţi-ne câteva cuvinte despre Cuvioşia voastră, despre generaţia din care faceţi parte… Vă simţiţi ataşat de generaţia dumneavoastră?

- Eram obligat să fiu ataşat de ea, n-aveam altă ieşire… Dragă, m-am născut tare demult, prin 1914. Chiar povesteam astăzi cuiva că în ziua naşterii mele a fost eclipsă de soare. Mămica s-a speriat, a fugit de pe vale şi tata, când a venit de la serviciu şi m-a văzut, a zis: “A pierit soarele, dar a venit fiu-miu”. Tata era cadru medical. Am fost crescut la ţară, între alţi şase fraţi. Dacă ar fi trăit toţi copiii părinţilor mei, am fi fost unsprezece. Acum numai eu am rămas…

Uite, am ajuns la nişte concluzii: tinereţea nu are limită, nu are margine. Nu există bătrâneţe, există numai tinereţe, căci nu este vorba de numărul anilor de aici şi de aşezarea, comodă sau necomodă, în ei. Este vorba de Veşnicie, numai de Veşnicie! Datorită educaţiei din familie, am conştientizat încă de mic prezenţa lui Dumnezeu lângă noi. Şi asta m-a ajutat enorm. Eu eram mic, dar gândeam mai bătrâneşte. Mergeam la biserică, eram singurul din familie care postea, făceam sport… Chiar şi acum recomand tinerilor o mişcare continuă pentru a fi şi o regenerare sufletească, spirituală. Să nu stea cu mâna întinsă, să gândească, să încerce să-şi rezolve singuri problemele. Aşa cum făceam şi eu când eram dat la şcoli şi nu ştiam pe nimeni. Deci, dacă nu ai o cât de mică bătrâneţe la tinereţe, n-ai să ai tinereţe la bătrâneţe! Şi lumea, tinerii nu-şi dau seama cât de important este să ai nădejde la bătrâneţe. Spun mereu tinerilor care vin la mine: “Daţi-mi mie vârsta voastră dacă nu ştiţi ce să faceţi cu ea!”. Adică le-o spun şi cu un scop ascuns: să-i fac să gândească cu orice chip ce îndatoriri au la vârsta lor. Deci, dacă tinerii se încadrează într-o tinereţe cu răspundere, este o tinereţe câştigată, sunt pe drumul care, fără discuţie, îi va îmbogăţi.

(Arhim. Arsenie Papacioc, Cuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003,  pp. 7-9)

Categoria: Articole

Cautare:

Parintele Arsenie Papacioc: “Dati-mi mie varsta voastra daca nu stiti ce sa faceti cu ea!”

Vizualizari: 156

Id: 11017

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.