Sa facem nevointa cu discernamant si cu marime de suflet

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sa facem nevointa cu discernamant si cu marime de suflet

Ceea ce va înduioşa mai mult pe Dumnezeu în Ziua Judecăţii va fi lucrarea ce a făcut-o fiecare din noi pentru omorârea omului său celui vechi. Mai mare valoare are cel care s-a născut cu virtuţi şi care va trebui să le dubleze ca să audă: „Bine, slugă bună…” (Matei 25, 21).

În mod firesc, toţi oamenii au câte puţin discernământ, dar, din păcate, cei mai mulţi dintre noi nu îl folosim pentru noi înşine, ci pentru semenii noştri şi astfel îl întinăm cu judecata, osândirea şi pretenţia ca ceilalţi să se îndrepte. În timp ce ar trebui să avem pretenţii numai de la noi înşine, cei care nu ne hotărâm să ne nevoim cu râvnă, să ne tăiem patimile şi să se slobozească sufletul nostru ca să zboare la Dumnezeu.

Cei care nu se hotărăsc să înceapă nevoinţa cu mărime de suflet, ci îşi petrec viaţa fără să aibă un scop precis, mereu sunt ameţiţi şi bolnavi sufleteşte şi trupeşte, iar în cele din urmă netrebnicesc şi harismele pe care li le-a dat Dumnezeu, fapt pentru care li se va cere socoteală.

Omul inteligent şi cu discernământ pune în valoare pentru sporirea sa duhovnicească nu numai harismele  pe care i le-a dat Bunul Dumnezeu şi binefacerile oamenilor, ci şi nedreptăţile şi dispreţuirile semenilor lui, pe care le atribuie răutăţii ucigaşului de oameni, de care îi pare rău pentru halul înfricoşător în care a ajuns, precum îi pare rău şi pentru halul în care a ajuns sufletul său şi cere mila lui Dumnezeu.

(Cuviosul Paisie Aghioritul,  Epistole, Editura Evanghelismos, pp. 144-145)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Sa facem nevointa cu discernamant si cu marime de suflet

Vizualizari: 134

Id: 6011

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.