Smerenia si smerita cugetare

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Smerenia si smerita cugetare

-  Puteţi să ne vorbiţi despre smerenie şi despre smerita cugetare?

- Smerenia, zice Sfântul Ioan Scărarul, este un har fără de nume. Este ceva ce nu se poate defini şi chiar el spune lucrul acesta, când afirmă că cineva care nu a gustat mierea nu poate să înţeleagă din explicaţii ce este mierea. Şi el zice că numai acela cunoaşte smerenia, care are smerenia. Smerenia înseamnă de fapt să te laşi modelat, să te laşi dăltuit, să te laşi îndreptat, să te laşi condus, să te supui cu mintea. Părintele Arsenie zicea că noi avem mintea care discută cu Dumnezeu, în loc să se supună fără discuţie. Smerenie cu adevărat a avut Sfântul Apostol Petru, atunci când a zis: „Doamne, toată noaptea ne-am trudit şi nu am prins nimic, dar pentru cuvântul Tău, arunc mreaja în mare” (Luca 5, 5), deci când asculţi de Dumnezeu, chiar împotriva tendinţelor tale. Dar nu a avut smerenie la Cina cea de Taină, când el a crezut că are smerenie şi când, din motive de smerenie, nu a vrut să se lase spălat pe picioare de Domnul Hristos, şi atunci Domnul Hristos a spus: „Dacă nu te voi spăla, nu ai parte cu Mine” (Ioan 13, 8). Deci, smerenia trebuie ţinută pe toate laturile şi mai ales când ştii ce ţi se cere, trebuie să împlineşti. La noi la mănăstire era un părinte, părintele Ioan Dinu, care avea o vorbă ce mi-a plăcut mie foarte mult, anume că „smerit este omul care îşi ţine locul”, care ştie care îi este locul şi nu vrea un loc care nu i se potriveşte. Zicea el că dacă tu nu îţi ţii locul, nici cel de lângă tine nu ştie unde este locul lui. Ai smerită cugetare atunci când nu cugeţi înalt despre tine, că tu eşti acela care nu ştiu ce, ci te supui cu mintea şi te laşi îndrumat de îndrumătorii tăi, de Dumnezeu sau de sfinţi, sau de duhovnic, sau de stareţ, dacă eşti călugăr. Asta înseamnă smerita cugetare.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Bucuriile credinţei, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2004, p. 317)

Categoria: Articole

Cautare:

Smerenia si smerita cugetare

Vizualizari: 146

Id: 21206

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.