Sinaxar 11 Iulie
Īn aceasta luna, īn ziua a unsprezecea, pomenirea Sfintei Mare Mucenite si prea laudatei Eufimia.
Sfānta Eufimia a trait īn zilele lui Diocletian si ale lui Prisc antipatul Europei, fiind fiica a lui Filofron si Teodosianei. Fiind pārāta la ighemonul ca este crestina, a fost chinuita cu roate si īn foc, si alte multe chinuri rabdānd, a luat cununa muceniciei.
Īn zilele binecredinciosilor īmparati Marchian si Pulheria, s-au adunat cei 630 de Sfinti Parinti la Calcedon. Acestia au anatematizat pe cei ce se tineau de Eutihie si de Dioscor, si au caterisit pe cei care ziceau ca īn Hristos este doar o fire si o lucrare. Dar acestia neplecāndu-se dreptei credinte, Sfintii Parinti au scris īntr-o carte dreapta credinta si au silit si pe eretici sa scrie si ei īntr-alta gāndul si socoteala lor. Si deschizānd racla sfintei, au pus cartile amāndoua pecetluite pe pieptul ei, si s-au dus. Iar peste putine zile mergānd, au aflat cartea ereticilor lepadata la picioarele sfintei, iar cartea drept-credinciosilor īn cinstitele ei māini. Acest lucru vazāndu-l ereticii, s-au umplut de rusine, iar drept-credinciosii de bucurie.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Sfāntului Mucenic Chindeu prezbiterul.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Cuviosului Leon cel din staul, care cu pace s-a savārsit.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Sfāntului Mucenic Marchian, care de sabie s-a savārsit.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Sfāntului Mucenic Martiroclis, care īnsagetat s-a savārsit.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Sfintei Olga, īmparateasa Rusiei, cea īntocmai cu apostolii.
Tragāndu-se dintr-o familie de neam ales din tinutul Pskov, din initiativa careia Varegii au venit in Rusia, printesa Olga fusese inzestrata de la Dumnezeu cu o frumusete rara si o inteligenta stralucita. Intr-o zi, pe cānd traversa fluviul Pskov, ea intālni pe tānarul print Igor care de indata se indragosti de ea. La putin timp dupa aceea, tutorele acestuia din urma, printul Oleg, veni sa o ia pe printesa si o duse la Kiev pentru a i-o da in casatorie. In 945 marele print Igor a fost asasinat de Slavii din Volinia iar regenta principatului Kiev deveni Olga, pāna la majoratul fiului sau Sviatoslav (945-960). Guvernānd cu intelepciune si mila, stiind in acelasi timp sa dovedeasca un caracter energic, printesa reusi sa reuneasca puterea, pāna atunci imprastiata, si putu astfel sa puna capat invaziilor ucigatoare ale triburilor slave. Ea organiza comertul si favoriza schimburile cu Bizantul, in scopul de a procura poporului sau germenii civilizatiei. Prin 955 intreprinse o calatorie la Constantinopol unde fu primita cu fast de imparatul Constantin VII Porfirogenetul, care o plasa printre cele mai inalte doamne de la curte (957) si unde ea primi, se pare, Botezul de la Patriarhul Polieuct, sub numele de Elena.
La intoarcerea sa in Rusia, ea strabatu tara pentru a raspāndi credinta in Hristos si fonda orasul Pskov, in urma aparitiei unei triple raze de lumina ce cobora din cer. In lipsa fiului sau Sviatoslav, care participa la misiunile militare, Sfānta Olga lua asupra ei educatia celor trei fii ai acestuia : Iaropolk, Oleg si Vladimir, dar ea nu reusi sa ii boteze din cauza refuzului tatalui lor, pagān convins. In 969 ea se imbolnavi si incerca inca o data convertirea marelui print dar se lovi de refuzul sau obstinat. Sfānta prezise atunci viitoarea convertire a Rusiei la Crestinism precum si tristul sfārsit al fiului sau, care fu asasinat trei ani mai tārziu de catre Pecenegi. Ea isi dadu sufletul in māinile Domnului la 11 iulie 969. Moastele sale, transferate la Kiev de Sfāntul Vladimir, fura ascunse cu ocazia frecventelor jafuri ale orasului si nu se mai stie unde se afla.
In ciuda eforturilor printesei de-o-seama-cu-Apostolii, convertirea sa nu avu consecinte imediate asupra poporului sau ; ea pregati totusi convertirea nepotului sau, Sfāntul Vladimir (cf. 15 iulie) si reprezenta samānta care dadu nastere vietii crestine in Rusia, "precum aurora precede ziua luminoasa".Tot īn aceasta zi, pomenirea Cuviosului Nicodim, care a sihastrit īn hotarele sfintei Manastiri Vatoped si a fost īnvatator dumnezeiescului Grigorie Palama prin filozofia cea dupa Hristos, si care cu pace s-a savārsit.
Tot īn aceasta zi, pomenirea Sfāntului noului cuvios Mucenic Nicodim, care a suferit mucenicia īn Alpasania Albaniei la anul 1722, si care de sabie s-a savārsit.
Cu ale lor sfinte rugćciuni, Doamne, miluieŗte-ne ŗi ne māntuieŗte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.