Sinaxar 2 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a doua, pomenirea Sfântului Prooroc Avacum.
Proorocul Avacum, fiul lui Safat, era din seminĹŁia patriarhului Simeon. A trÄit cu 600 de ani înainte de Hristos.
Înainte de luarea în robie a poporului iudeu, Avacum a vÄzut cÄderea Ierusalimului Ĺi a Templului Ĺi a plâns foarte. Când a venit Nabucodonosor în Ierusalim, proorocul a fugit Ĺi trÄia ca strÄin în pÄmântul lui Israel. Dar dupÄ ce s-au întors haldeii în Babilon, ducând cu ei robi pe israelitenii gÄsiĹŁi în Ierusalim Ĺi în Egipt, s-a întors Ĺi el în pÄmântul sÄu.
Avacum a cunoscut mai dinainte cÄ peste puĹŁinÄ vreme avea sÄ se întoarcÄ poporul din robia Babilonului. A murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie Ĺi a fost îngropat în ĹŁarina lui.
Proorocul Avacum a dat semn în Iudeea. Iar semnul este acesta: Vor vedea iudeii lumina în Templu Ĺi aĹa vor vedea slava lui Dumnezeu. Avacum a proorocit Ĺi de sfârĹitul Templului. A spus cÄ Templul are sÄ fie dÄrâmat de un popor din Apus; cÄ are sÄ fie ruptÄ în bucÄĹŁi mici catapeteasma lui David, adicÄ a locului celui mai dinÄuntru al Sfintei Sfintelor; cÄ au sÄ fie luate acoperiĹurile celor doi stâlpi ai Templului Ĺi nimeni n-are sÄ Ĺtie unde sunt; cÄ acoperiĹurile acestea au sÄ fie duse de înger în pustiul Sinai, acolo unde la început a fost întocmit Cortul mÄrturiei Ĺi cÄ în ele are sÄ fie cunoscut în sfârĹit Domnul Ĺi cÄ ele au sÄ lumineze pe cei prigoniĹŁi dintru început de Ĺarpe.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea cuvioĹilor pÄrinĹŁilor noĹtri Ĺi pustnici, Ioan, Iraclemon, Andrei Ĺi Teofil.
AceĹti cuvioĹi pÄrinĹŁi erau de loc din cetatea Oxirih, care se afla în Egipt, aproape de râul Nilului. PÄrinĹŁii lor au fost creĹtini. Îndeletnicindu-se îndelungatÄ vreme cu citirea Sfintelor Scripturi, li s-a umplut sufletul de cÄinĹŁÄ. De aceea au pÄrÄsit lumea Ĺi, povÄĹŁuiĹŁi de Dumnezeu, s-au dus în cele mai adânci locuri ale pustiului. Acolo au dat de un bÄrbat sfânt, tare bÄtrân Ĺi au stat pe lângÄ el un an. DupÄ moartea bÄtrânului, au rÄmas în locul acela Ĺaizeci de ani, trÄind în post Ĺi asprÄ vieĹŁuire. Se hrÄneau numai cu poame Ĺi beau numai apÄ; Ĺi asta numai de douÄ ori pe sÄptÄmânÄ. TrÄiau despÄrĹŁiĹŁi unul de altul, umblau prin munĹŁi, locuiau în fel de fel de peĹteri Ĺi se rugau lui Dumnezeu. SâmbÄta Ĺi duminica se întâlneau, sÄvârĹeau Sfânta Euharistie Ĺi erau împÄrtÄĹiĹŁi de îngerul Domnului cu Sfintele Taine. Acestea ni le-a povestit marele pustnic Pafnutie, care i-a vÄzut Ĺi a scris viaĹŁa lor.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Miropa.
Sfânta aceasta Miropa s-a nÄscut în Efes. Murind tatÄl ei, a fost crescutÄ de maicÄ-sa. DupÄ ce s-a nÄscut din nou prin sfântul botez, stÄtea copila la mormântul Sfintei Ermiona, una din fiicele Sfântului Apostol Filip, Ĺi primea din mormântul sfintei, mir, pe care-l dÄdea din belĹug tuturora. De aici a primit Ĺi numele de Miropa. Când împÄratul Deciu, care împÄrÄĹŁea pe vremea aceea, a pornit prigoana împotriva creĹtinilor (cÄtre anul 250), mama Ĺi-a luat copila Ĺi s-a dus în insula Hios, unde avea o moĹtenire pÄrinteascÄ. Ĺi stÄteau amândouÄ în casÄ, rugându-se lui Dumnezeu.
OdatÄ a venit în insulÄ un mare dregÄtor împÄrÄtesc. Acesta a întemniĹŁat pe un ostaĹ din oĹtirea de sub comanda lui, pentru cÄ era creĹtin. Dar neputând sÄ-l facÄ sÄ se lepede de credinĹŁa în Hristos, a poruncit sÄ i se taie capul, iar trupul sÄ fie aruncat Ĺi sÄ fie pÄzit de ostaĹi, ca sÄ nu fie furat de creĹtini.
Cuvioasa Miropa, mânatÄ de dumnezeiascÄ râvnÄ, s-a dus noaptea cu slujitoarele ei Ĺi au luat sfintele moaĹte. Le-a uns cu mir Ĺi le-a îngropat într-un loc deosebit. Când a aflat dregÄtorul de furtul moaĹtelor, a legat pe paznici cu lanĹŁuri de fier Ĺi le-a poruncit sÄ umble prin tot oraĹul ca sÄ le caute. Le-a mai spus cÄ le va tÄia capul de nu vor gÄsi trupul furat, în vremea hotÄrâtÄ de el. Sfânta Miropa, vÄzând în fiecare zi cÄ ostaĹii sufÄr tare Ĺi din pricina lanĹŁurilor de pe ei Ĺi din pricina rÄnilor fÄcute de lanĹŁuri Ĺi din pricina gândului cÄ-i aĹteaptÄ moartea, a fost cuprinsÄ de mare durere sufleteascÄ Ĺi Ĺi-a zis întru sine: "DacÄ ostaĹii aceĹtia mor de pe urma furtului sÄvârĹit de mine, îmi umplu sufletul de pÄcat Ĺi vai de mine în ziua judecÄĹŁii". Atunci ea a fÄcut cunoscutÄ fapta ei Ĺi a înfruntat pe împÄrat care a poruncit sÄ fie chinuitÄ Ĺi apoi sÄ fie închisÄ în temniĹŁÄ, unde sfânta Ĺi-a dat duhul lui Dumnezeu. Iar moaĹtele sfintei, cu voia dregÄtorului, le-au luat creĹtinii Ĺi le-au îngropat într-un loc deosebit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi pÄrintelui nostru Solomon, arhiepiscopul Efesului, care în pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Aviv cel nou, care prin foc s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Chiril Fileotu, care a pustnicit pe la anul 1060.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Porfirie Kasokalivitul (+1991).
Despre sfântul cuvios Porfirie - ĂŽn articolul Porfirie Kavsokalivitul din enciclopedia ortodoxÄ ro.OrthodoxWiki.org.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.