Sinaxar 4 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a patra, pomenirea pÄtimirii Sfintei marii MuceniĹŁe Varvara (Barbara).
Sfânta MuceniĹŁÄ Varvara a trÄit pe vremea împÄratului Maximian (284-305) la Heliopolis (Helenopont / Helespont). Era fiica unui pÄgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ĹŁinea sub pazÄ, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseĹŁi trupeĹti. Fecioara aceasta credea în Hristos Ĺi n-a vrut sÄ-Ĺi ascundÄ credinĹŁa de tatÄl ei. OdatÄ, când tatÄl ei a spus sa se facÄ douÄ ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facÄ trei. ÎntrebatÄ fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a rÄspuns ca a fÄcut trei ferestre în numele TatÄlui Ĺi al Fiului Ĺi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatÄl ei s-a repezit îndatÄ cu sabia sÄ o omoare, dar sfânta a fugit Ĺi s-a ascuns într-o stâncÄ ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munĹŁi. TatÄl ei a urmÄrit-o Ĺi a gÄsit-o; a luat-o de cosiĹŁe Ĺi a dat-o domnului ĹŁÄrii aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mÄrturisit pe Hristos Ĺi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuitÄ în multe feluri Ĺi în sfârĹit ucisÄ cu sabia de tatÄl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatÄl ei, dupÄ ce a ucis-o, a fost lovit de trÄsnet pe când cobora din munte Ĺi a murit.
Mai multe icoane cu sfânta mare muceniĹŁÄ Varvara.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Ioan Damaschin, monahul Ĺi preotul.
Sfântul Ioan Damaschin a trÄit pe vremea împÄratului Leon Isaurul Ĺi a lui Constantin, fiul acestuia. Era de loc din Damasc, de neam ales, care strÄlucea în dreapta credinĹŁÄ. Având tatÄ iubitor de fapte bune, a învÄĹŁat toatÄ ĹtiinĹŁa elineascÄ Ĺi a cercetat bine Ĺi adâncul Scripturii celei insuflate de Dumnezeu. Pentru credinĹŁa în Hristos Ĺi-a lÄsat averea pÄrinteascÄ Ĺi a îmbrÄĹŁiĹat viaĹŁa cÄlugÄreascÄ împreunÄ cu fericitul Cosma, care a ajuns mai târziu episcopul Maiumei. Amândoi fuseserÄ învÄĹŁaĹŁi de acelaĹi dascÄl, tot Cosma cu numele, numit Ĺi Asincrit, rÄscumpÄrat din robie de tatÄl lui, împreunÄ cu alĹŁi robi. Ĺi pentru cÄ Ioan Ĺi Cosma avuseserÄ parte de un dascal aĹa de învÄĹŁat, au ajuns amândoi înĹŁelepĹŁi. Când Ioan a îmbrÄĹŁiĹat viaĹŁa cÄlugÄreascÄ, stareĹŁul mÄnÄstirii l-a dat sÄ înveĹŁe ascultarea la un bÄtrân înĹŁelept în cele dumnezeieĹti. Acesta i-a poruncit sÄ nu cânte nici cea mai neînsemnatÄ cântare dupÄ meĹteĹugul cântÄrii muzicale pe care îl cunoĹtea. Ioan a îndeplinit fÄrÄ împotrivire multÄ vreme porunca. Se spune însÄ cÄ Preasfânta NÄscÄtoare de Dumnezeu s-a arÄtat în vis bÄtrânului Ĺi i-a spus sÄ îngÄduie ucenicului sÄu Ioan sÄ alcÄtuiascÄ imne Ĺi cântÄri spre slava Celui nÄscut fÄrÄ de sÄmânĹŁÄ din ea Ĺi spre folosul celor ce sunt datori sÄ o mÄreascÄ din adâncul inimii. Lucru pe care l-a Ĺi fÄcut, punând acest temei scrierilor sale.
Fericitul Cosma petrecând dar în nevoinĹŁe pustniceĹti, dupÄ ce a lÄsat Bisericii multe scrieri, s-a odihnit în pace.
Iar fericitul întru pomenire Ioan, dupÄ ce prin puterea cuvintelor lui Ĺi prin dovezile cele înĹŁelepte ale Scripturilor a înfierat ca nimeni altul eresul pÄgân al iconomahilor, adicÄ al luptÄtorilor împotriva sfintelor icoane, Ĺi dupÄ ce a lÄsat Bisericii lui Dumnezeu multe scrieri, în care se gÄseĹte rÄspuns temeinic aproape la orice întrebare, Ĺi-a sÄvârĹit viaĹŁa la adânci bÄtrâneĹŁi.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Ioan, episcopul Polivatului, fÄcÄtorul de minuni.
Cuviosul PÄrintele nostru Ioan încÄ de pe când era tânÄr ura desfÄtÄrile Ĺi plÄcerile Ĺi-Ĺi împodobea viaĹŁa cu post Ĺi înfrânare. Pentru aceasta a Ĺi fost hirotonit episcop al Polivatului, urcând în chip legiuit toate treptele bisericeĹti. DupÄ ce i s-a încredinĹŁat pÄstorirea poporului, a adÄugat la nevoinĹŁele lui pustniceĹti de mai înainte, alte nevoinĹŁe, iar la osteneli alte osteneli.
Când Leon Isaurul a luat cu nevrednicie sceptrul împÄrÄĹŁiei Ĺi a început sa huleascÄ sfintele icoane, acest sfânt bÄrbat s-a dus la Constantinopole Ĺi a mustrat cu tÄrie necredinĹŁa împÄratului. Apoi s-a întors la turma sa, i-a învÄĹŁat pe credincioĹii sÄi cu de-amÄnuntul credinĹŁa Ĺi i-a fÄcut sÄ fie gata cu toĹŁii sÄ-Ĺi verse sângele pentru dreapta credinĹŁÄ. VieĹŁuind aĹa, a pÄrÄsit cele de jos Ĺi s-a mutat la Domnul pe Care Îl dorea.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Iuliana, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Hristodul Ĺi Hristodula, care de sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului noului sfinĹŁit Mucenic Serafim, episcopul Fanariului, care a suferit mucenicia în anul 1601.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.