Sinaxar 10 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a zecea, pomenirea sfinĹŁilor mucenici ai lui Hristos: Mina Calicheladu (adicÄ cel cu viers frumos), Ermogen Ĺi Evgraf.
AceĹti sfinĹŁi mucenici au trÄit pe vremea împÄratului Maximian. FÄcându-se odatÄ întrebarea de locuitorii Alexandriei de unele lucruri care tulburaserÄ liniĹtea oraĹului, împÄratul Maximian a trimis pe Mina, ca sÄ dea rÄspuns acelor întrebÄri, pentru cÄ Mina învÄĹŁase toatÄ înĹŁelepciunea acelei vremi Ĺi era iscusit în meĹteĹugul vorbirii fiind atenian de neam, trÄise la Atena Ĺi acolo deprinsese meĹteĹugul vorbirii frumoase.
Când a venit Mina la Alexandria nu numai cÄ a lÄmurit pe alexandrini despre lucrurile ce-i tulburaserÄ, nu numai cÄ a pus capÄt oricÄrei îndoieli Ĺi a dat rÄspuns oricÄrei întrebÄri ce i s-a pus, dar a Ĺi fÄcut pe cei ce primiserÄ cuvântul credinĹŁei în Hristos sÄ ĹŁinÄ Ĺi mai tare la credinĹŁa lor Ĺi a tÄmÄduit pe mulĹŁi bolnavi. ÎmpÄratul, aflând de aceasta, a trimis pe Ermogen, prefectul, cu poruncÄ sÄ-l facÄ pe Mina sÄ se lepede de credinĹŁa creĹtinÄ, iar de nu-l va îndupleca sÄ-l piardÄ cu fel Ĺi fel de chinuri. Prefectul l-a adus pe sfânt la scaunul de judecatÄ; dar pentru cÄ nu l-a putut îndupleca sÄ se lepede de Hristos, Ĺi pentru cÄ îl vedea cÄ i se împotriveĹte în cuvânt l-a supus la chinuri. Dar vÄzând cum rabdÄ Sfântul Mina chinurile aspre, a trecut Ĺi el la credinĹŁa în Hristos Ĺi a fost botezat de Sfântul Mina Ĺi apoi a fost ridicat de soborul episcopilor la arhierie. Aflând împÄratul acestea, i-a supus pe amândoi la chinuri felurite, pe care sfinĹŁii le-au îndurat cu ajutorul lui Dumnezeu. Atunci Sfântul Evgraf, care era scriitor al Sfântului Mina, a mÄrturisit cu îndrÄznire pe Hristos Ĺi a zis multe cuvinte împotriva împÄratului, defÄimându-l. Iar împÄratul, plin de mânie a scos sabia Ĺi l-a ucis cu mâna lui pe Evgraf. OdatÄ cu el au fost uciĹi Ĺi SfinĹŁii Mina Ĺi Ermogen cu sÄbiile, de cÄtre slujitorii împÄratului. Sfintele lor moaĹte au fost ridicate Ĺi duse în Constantinopol, unde se aflÄ Ĺi acum Ĺi fac minuni Ĺi semne nenumÄrate.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Ghemel, care pe cruce s-a sÄvârĹit.
Sfântul Mucenic Ghemel a trÄit pe vremea împÄratului Iulian Apostatul. Trecând odatÄ împÄratul prin cetatea Ancira, Sfântul Ghemel a stat înaintea împÄratului Ĺi a mÄrturisit cu îndrÄznire pe Hristos. Pentru aceea a fost încins sfântul cu cingÄtoare de fier înroĹita în foc Ĺi pus sÄ meargÄ în urma împÄratului pe cale. Când au ajuns la micÄ cetate a Edesei, a fost întins sfântul în patru parĹŁi Ĺi chinuit în chip cumplit; iar la sfârĹit i s-a dat drumul aĹa jupuit. Ĺi era o priveliĹte înfricoĹÄtoare Ĺi nemaiîntâlnitÄ sÄ-l vezi mergând aĹa Ĺi vorbind. Dar printr-o rânduialÄ dumnezeiascÄ, s-a întâlnit mucenicul lui Hristos cu un preot, care l-a botezat, cÄci sfântul nu era încÄ botezat; Ĺi când a ieĹit din apa botezului a fost cu totul sÄnÄtos. Atunci a auzit Ĺi glas dumnezeiesc din cer, care i-a zis: "Fericit eĹti, Ghemel, pentru cÄ mult te-ai ostenit!". Apoi a fost dus iar înaintea împÄratului, care a poruncit sÄ fie rÄstignit pe cruce. Ĺi aĹa, rugându-se, Ĺi-a dat lui Dumnezeu duhul. NiĹte bÄrbaĹŁi credincioĹi i-au coborât pe ascuns cinstitul lui trup de pe cruce Ĺi l-au îngropat în pÄmânt.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Toma Defurchinu.
Cuviosul PÄrintele nostru Toma era de loc din ĹŁinutul care se întinde la poalele muntelui Chimeneu. PÄrinĹŁii lui erau oameni de rând, dar aveau tot ce le trebuia pentru trai. ÎncÄ de pe când era copil, sfântul dispreĹŁuia pe toate cele din lume Ĺi-i era dragÄ viaĹŁa cÄlugÄreascÄ, cÄci obiĹnuise de mic sÄ se ducÄ cu tatÄl sÄu la mÄnÄstiri. De aceea a fost dat sÄ deprindÄ virtutea Ĺi sÄ înveĹŁe Sfintele Scripturi la un dascÄl în una din acele sfinte locaĹuri. În scurtÄ vreme a învÄĹŁat Psaltirea, cuvintele apostolilor Ĺi toatÄ slujba bisericeascÄ. AĹa a fost începutul vieĹŁuirii lui virtuoase. Când copilul a ajuns în vârstÄ, a îmbrÄcat haina cea îngereascÄ Ĺi a pornit fÄrÄ întoarcere spre luptele cele împotriva vrÄjmaĹilor.
Pe vremea aceea unul din mai-marii Constantinopolului, cu numele Galolict, a zidit o mÄnÄstire alÄturi de râul Sangarin. A înĹtiinĹŁat pe episcopul locului de aceasta Ĺi l-a rugat sÄ-i aleagÄ pe cei mai învÄĹŁaĹŁi monahi din mÄnÄstirile de sub stÄpânirea sÄ, ca sÄ-i aĹeze în noua mÄnÄstire ziditÄ de el. Episcopul a primit Ĺi l-a sfÄtuit ca dintre monahii adunaĹŁi sÄ punÄ stareĹŁ al mÄnÄstirii pe fericitul Toma, care era bÄrbat vestit Ĺi îndreptar desÄvârĹit al înfrânÄrii.
Ĺi a ocârmuit sfântul mÄnÄstirea aceea destui ani; Ĺi pe cât se ascundea de oameni prin smerenia sa, pe atât se fÄcea cunoscut tuturora ca locaĹ a fel Ĺi fel de virtuĹŁi. Se necÄjea însÄ pentru cÄ era tulburat de cei ce veneau la el. Ĺi ce nÄscoceĹte? A cÄutat printre fraĹŁii mÄnÄstirii pe cel mai ales Ĺi a poruncit cÄ acesta sÄ fie stareĹŁ. Iar el, însoĹŁit de rugÄciunile lor, a plecat Ĺi a locuit singur într-un loc foarte potrivit pentru liniĹte, la poalele unui munte.
OdatÄ au venit la el doi mireni foarte cucernici, care l-au rugat sÄ-i tundÄ cÄlugÄri Ĺi sÄ-i fie ucenici. Pe aceĹti doi mireni, ca pe niĹte trimiĹi de la Dumnezeu, i-a îmbrÄcat în haine sfinĹŁite Ĺi le-a pus numele ca Ĺi celor dintâi ucenici ai lui Hristos, unuia Ioan, iar altuia Petru. Ĺi fÄcea împreuna cu ei rugÄciuni stÄruitoare cÄtre Domnul.
Dar n-a suferit multÄ vreme nÄscocitorul rÄutÄĹŁii sÄ-Ĺi vadÄ biruite vicleniile Ĺi meĹteĹugurile lui. Mai întâi a trimis asupra sfântului mulĹŁime de ĹŁânĹŁari, care l-au chinuit vreme de trei ani; apoi a trimis cel viclean asupra cuviosului muĹte mari care l-au chinuit alĹŁi trei ani; dupÄ aceea a trimis asupra sfântului furnici, care l-au chinuit alĹŁi trei ani.
VÄzând însÄ cÄ sfântul rabdÄ toate fÄrÄ sÄ cârteascÄ a trimis vicleanul asupra sfântului mulĹŁime de Ĺerpi care-l înconjurau, încolÄcindu-se de trupul sfântului în toatÄ vremea. Dar sfântul a rÄbdat Ĺi aceastÄ ispitire. Când însÄ un balaur înfricoĹÄtor îl împiedicÄ sÄ sÄvârĹeascÄ Sfânta Liturghie, sfântul, dupÄ ce a sÄvârĹit Sfânta Liturghie, fÄrÄ sÄ se dezbrace de veĹmintele preoĹŁeĹti, a ieĹit afarÄ fÄrÄ fricÄ, zicând balaurului: "UrmeazÄ-mÄ, fiarÄ, ca sÄ vezi sfârĹitul Ĺi pieirea ta, cu purtarea de grija a lui Dumnezeu!". Ĺi fiara apucându-se cu dinĹŁii de poalele felonului, era tras târâĹ de cuvios. DepÄrtându-se sfântul ca la o bÄtaie de sÄgeata, a ajuns la o prÄpastie care avea de o parte Ĺi de alta munĹŁi; Ĺi a stat acolo la rugÄciune. Pe lângÄ alte cuvinte, a adÄugat la sfârĹit Ĺi pe acestea: "Doamne, Cel ce ai spus cÄ cei ce cred în Tine vor cÄlca peste Ĺerpi Ĺi peste scorpii, binevoieĹte ca Ĺi eu cel prea mic, sÄ calc dupÄ cuvântul TÄu peste aceastÄ fiarÄ!". Ĺi cum a grÄit sfântul aceste cuvinte, s-a ridicat balaurul Ĺi s-a cufundat în prÄpastie; munĹŁii cei de pe cele douÄ margini ale prÄpastiei s-au prÄbuĹit peste balaur, aĹa cÄ prÄpastia s-a umplut Ĺi a ajuns loc Ĺes. Atunci Ĺi toĹŁi Ĺerpii care se aflau în chilia sfântului s-au dus la locul unde pierise balaurul Ĺi acolo au fost mâncaĹŁi de pÄsÄrile cerului.
De atunci dar, scÄpând cuviosul de ispite, a primit de la Dumnezeu harul vindecÄrilor Ĺi al prezicerilor; iar el se supunea la Ĺi mai aspre nevoinĹŁe pustniceĹti. Ĺi pentru cÄ iubea liniĹtea Ĺi pentru cÄ vedea cÄ sunt mulĹŁi cei ce vin la el Ĺi-l tulburÄ, s-a gândit sÄ se ducÄ în locurile cele mai pustii ale munĹŁilor. Pe Ioan l-a rânduit stareĹŁ al mÄnÄstirii, iar lui Petru i-a arÄtat mai dinainte harul mai înainte vederii. Ĺi n-a fost dezminĹŁitÄ prezicerea cuviosului Toma cel sfinĹŁit dar, dupÄ ce a rânduit bine toate treburile turmei sale, a plecat de acolo Ĺi s-a dus într-un loc necÄlcat de picior omenesc Ĺi neumblat. TrÄia acolo singuratic ca o pasÄre Ĺi stÄtea închis toatÄ vremea postului. Iar dacÄ se întâmpla ca unul din fraĹŁi sÄ cadÄ în vreo primejdie sufleteascÄ, cerceta pe fraĹŁi vreme îndelungatÄ, le dÄdea povÄĹŁuiri mântuitoare Ĺi se suia iarÄĹi la locul acela necÄlcat de picior omenesc, ca la un loc plin de mare desfÄtare.
VieĹŁuind aĹa mulĹŁi ani Ĺi ajungând la adânci bÄtrâneĹŁi, i s-a slÄbÄnogit trupul Ĺi Ĺi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Teotecn, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Marian, care s-a sÄvârĹit împroĹcat cu pietre.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Eugeniu, care s-a sÄvârĹit lovit cu pietre.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.