Sinaxar 13 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a treisprezecea, pomenirea pÄtimirii SfinĹŁilor Mucenici ai lui Hristos: Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie Ĺi Orest.
AceĹti sfinĹŁi mucenici au trÄit pe vremea rÄu-credincioĹilor împÄraĹŁi DiocleĹŁian Ĺi Maximian, a ducelui Lisie, care comanda ceata de oĹteni a limitaneilor Ĺi a lui Agricola, care stÄpânea toatÄ partea RÄsÄritului. Dintru început au fost creĹtini Ĺi se trÄgeau din pÄrinĹŁi creĹtini; dar se ascundeau de frica tiranilor Ĺi a prigonitorilor.
Sfântul Evstratie era de loc din oraĹul Aravraca Ĺi era cÄpetenie în oĹtirea ducelui Lisie. Dorea sÄ-Ĺi dea pe faĹŁÄ credinĹŁa, dar se temea, cÄ nu Ĺtia cum va fi sfârĹitul mÄrturisirii sale. De aceea a poruncit unuia din slujitorii sÄi sÄ punÄ centura sa în biserica din Aravraca. CÄ îĹi zicea: "DacÄ va intra în bisericÄ preotul Avxentie Ĺi va lua cu el centura, atunci îndrÄznirea Ĺi mÄrturisirea lui va fi dupÄ placul lui Dumnezeu Ĺi nu se va teme de nimic din cele aĹteptate, când se va înfÄĹŁiĹa înaintea ducelui. Dar dacÄ altcineva din bisericÄ va lua centura, atunci sÄ poarte încÄ mai departe în ascuns credinĹŁa în Hristos Ĺi sÄ nu o vÄdeascÄ". Când a vÄzut cÄ sfârĹitul ispitirii sale s-a fÄcut dupÄ cum gândea, cÄci preotul Avxentie luase centura, a înĹŁeles cÄ mÄrturisirea lui pentru Hristos se va termina cu bine Ĺi s-a hotÄrât sÄ se înfÄĹŁiĹeze înaintea lui Lisie Ĺi sÄ mÄrturiseascÄ cu îndrÄznire credinĹŁa sa.
Când au fost aduĹi la scaunul de judecatÄ niĹte sfinĹŁi mucenici, Evstratie stÄtea Ĺi el alÄturi de Lisie, cÄ era cÄpetenie în oĹtirea lui. Atunci el, cel dintâi, a strigat tare cÄ este creĹtin. Tiranul i-a smuls centura Ĺi a poruncit sÄ-l dezbrace Ĺi sÄ fie chinuit în multe feluri; dar el le-a rÄbdat pe toate cu seninÄtate. Aceasta a adus la credinĹŁa în Hristos Ĺi pe Sfântul Evghenie, prietenul sÄu. Acesta a mÄrturisit cu îndrÄznire cÄ are aceeaĹi credinĹŁÄ ca Sfântul Evstratie Ĺi cÄ dÄ aceeaĹi închinÄciune Dumnezeului cinstit de acela. Atunci Sfântul Evstratie a fost Ĺi el chinuit cumplit. VÄzând aceasta, Sfântul Mardarie s-a alÄturat Sfântului Evstratie Ĺi au fost aduĹi amândoi la cercetare înaintea lui Lisie. Mai întâi i s-a tÄiat capul Sfântului Avxentie, pentru cÄ s-a numit creĹtin. Iar SfinĹŁii Mardarie Ĺi Evghenie au murit în timpul chinurilor.
Sfântul Orest a fost cunoscut cÄ e creĹtin când a ridicat mâna ca sÄ arunce cu suliĹŁa la ĹŁintÄ. Atunci, rÄsucindu-se ca sÄ ĹŁinteascÄ, i-a ieĹit afarÄ din sân crucea pe care o ĹŁinea la piept, ca pe o pavÄzÄ. A fost întrebat de ce o poartÄ, iar el a rÄspuns cÄ este rob al lui Hristos. Lisie l-a legat Ĺi pe el alÄturi de Sfântul Evstratie Ĺi i-a trimis pe amândoi la Agricola, care i-a cercetat Ĺi i-a supus la chinuri. Întâi Ĺi-a aflat sfârĹitul Sfântul Orest, fiind aĹezat pe un pat de fier înroĹit în foc. Pe urmÄ a fost aruncat într-un cuptor aprins Ĺi Sfântul Evstratie, Ĺi acolo Ĺi-a primit cununa muceniciei.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Lucia fecioara.
Sfânta MuceniĹŁÄ Lucia era din Siracuza Siciliei Ĺi era logoditÄ. ÎmbolnÄvindu-se mama ei, a plecat cu ea la Catana, ca sÄ se roage Sfintei MuceniĹŁe Agata sÄ o izbÄveascÄ sfânta de curgerea de sânge. Când a ajuns la Catana a vÄzut în vis pe Sfânta Agata. Sfânta i-a fÄgÄduit mamei ei tÄmÄduire de boalÄ, iar ei i-a vestit mai dinainte suferinĹŁe muceniceĹti pentru Hristos. DupÄ însÄnÄtoĹirea mamei sale, Sfânta Lucia a împÄrĹŁit toate averile sale sÄracilor Ĺi era gata sÄ mÄrturiseascÄ pe Hristos. Fiind pârâtÄ de logodnicul ei, a fost dusÄ înaintea lui Pashasie, domnul cetÄĹŁii, care a poruncit sÄ o ducÄ într-o casÄ de desfrâu, ca sÄ fie necinstitÄ. Prin harul lui Hristos însÄ a rÄmas curatÄ; au tÄbÄrât mulĹŁi asupra ei, dar n-au putut sÄ o miĹte din locul în care se proptea. Pentru cÄ aceia Ĺi-au pierdut nÄdejdea cÄ o mai pot miĹca din loc, Ĺi pentru cÄ nici n-au putut-o arde cu focul ce-i aprinseserÄ acolo unde sta, cÄci sfânta era pÄzitÄ de Dumnezeu, i-au tÄiat capul cu sabia.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Arsenie cel din Latro.
Cuviosul PÄrintele nostru Arsenie, fÄcÄtorul de minuni, era de loc din Constantinopol, fiul unor pÄrinĹŁi evlavioĹi Ĺi credincioĹi, bogaĹŁi Ĺi întâistÄtÄtori în treburile oraĹului. Pogorându-se dar dintr-un neam aĹa de vestit Ĺi aĹa de strÄlucit Ĺi sporind încÄ mai mult în credinĹŁÄ, fericitul a primit de la împÄratul de atunci dregÄtoria de general Ĺi patriciu al locului ce se numeĹte al Chivireotilor. OdatÄ, la poruncÄ împÄrÄteascÄ, au pornit pe mare mai multe corabii sub comanda fericitului Arsenie. S-a stârnit însÄ furtunÄ grozavÄ pe mare Ĺi s-au scufundat toate corÄbiile Ĺi a scÄpat numai el singur cu viaĹŁÄ. Atunci sfântul a îmbrÄcat haina monahalÄ, Ĺi-a strivit trupul fÄcându-l rob sufletului prin post Ĺi prin priveghere.
În acest fel Ĺi-a dus viaĹŁa fericitul în mai multe locuri. Apoi din poruncÄ dumnezeiascÄ s-a dus la sfânta MÄnÄstire a Chelivarilor. A stat puĹŁinÄ vreme în fruntea ei, dar a fost dascÄlul multora în virtute. Apoi a plecat de la mÄnÄstire Ĺi s-a dus iarÄĹi la liniĹtea lui cea doritÄ.
La rugÄmintea fraĹŁilor, marele Arsenie s-a dus din nou în mÄnÄstire. S-a închis într-o chilie foarte strâmtÄ Ĺi slujea singur, nu îndeobĹte cu ceilalĹŁi fraĹŁi, lui Dumnezeu cel unul. Astfel de fapte a sÄvârĹit cuviosul Ĺi a vieĹŁuit cu înĹŁelepciune, cu bÄrbÄĹŁie, în curÄĹŁenie Ĺi în dreptate. Când a fost sÄ fie chemat spre viaĹŁa cea de sus, a strâns la el pe toĹŁi monahii Ĺi le-a dat învÄĹŁÄturi despre lepÄdarea de lume Ĺi de cele din lume, despre rÄbdarea Ĺi despre iubirea duhovniceascÄ de fraĹŁi, despre smerenie Ĺi rugÄciune. Apoi Ĺi-a plecat genunchii la pÄmânt Ĺi umplându-i-se ochii de lacrimi Ĺi-a dat în mâinile neprihÄnite ale lui Dumnezeu sfântul lui suflet.
Cuviosul PÄrintele nostru Arsenie a sÄvârĹit multe minuni Ĺi în viaĹŁÄ dar a fÄcut multe minuni Ĺi dupÄ moarte.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Arie, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei.
Sfântul sfinČitul mucenic Gavriil (Gabriel), arhiepiscopul Serbiei a suferit mucenicia în Prusia, în anul 1659.
Tot ĂŽn aceastÄ zi, pomenirea cuviosului Gherman din Alaska.
Sf. Gherman din Alaska a fost un cÄlugÄr ortodox rus din MÄnÄstirea Valaam din Rusia care, ĂŽmpreunÄ cu alĹŁi 8 cÄlugÄri, ĂŽn anul 1793, a cÄlÄtorit ĂŽn Insulele Aleutine Ĺi pentru a duce mesajul Evangheliei indigenilor aleutini Ĺi eschimoĹi din acele zone. Ca parte a colonizÄrii ruse a Americii, ruĹii cÄlÄtoreau Ĺi neguĹŁÄtoreau ĂŽn acele zone ĂŽncÄ din 1740. El a construit o ĹcoalÄ pentru aleutini Ĺi, adesea, i-a apÄrat ĂŽn faĹŁa nedreptÄĹŁilor Ĺi abuzurilor comercianĹŁilor ruĹi. Le-a devenit cunoscut sub numele de Apa, care ĂŽnseamnÄ "bunic". El Ĺi-a petrecut majoritatea vieĹŁii ca singurul locuitor al Insulei Spruce, o insuliĹŁÄ ĂŽmpÄduritÄ de lângÄ Insula Kodiak.
Ăn 1970, el a devenit primul sfânt care a fost canonizat de cÄtre Biserica OrtodoxÄ din America. Ăn acelaĹi timp a avut loc ceremonia similarÄ, dar ĂŽn altÄ parte, a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Rusiei. Sfântul Gherman este prÄznuit de Biserica OrtodoxÄ ĂŽn 9 august (data proslÄvirii) Ĺi ĂŽn 13 decembrie (data adormirii).
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.