Sinaxar 15 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a cincisprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie.
Sfântul Mucenic Elefterie era din cetatea Romei. De mic a rÄmas orfan de tatÄ Ĺi a fost crescut numai de mama sa Antia, care fusese învÄĹŁatÄ credinĹŁa creĹtinÄ de Sfântul Apostol Pavel. Copilul a fost dus de mama lui la episcopul Anichit Ĺi a învÄĹŁat de la el Sfintele Scripturi. Anichit l-a rânduit în ceata clericilor; când a fost în vârstÄ de 15 ani l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar când a ajuns de 20 de ani a fost fÄcut episcop al Iliricului. Pentru cÄ învÄĹŁa Ĺi propovÄduia pe Hristos a atras pe mulĹŁi la credinĹŁÄ; de aceea împÄratul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus înaintea lui, sfântul a mÄrturisit cÄ Hristos este Dumnezeul tuturor. La porunca împÄratului a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninÄtate. SfÄtuit de prefectul Coremon, împÄratul a fÄcut un cuptor, care avea ĹŁepuĹe ascuĹŁite, de o parte Ĺi de alta. La rugÄciunea sfântului cÄtre Dumnezeu, Coremon, umplându-se de Duh Sfânt a intrat el întâi în cuptor Ĺi a mÄrturisit cÄ Hristos este Dumnezeu. Din cuptor a ieĹit nevÄtÄmat Ĺi i s-a tÄiat capul. A fost aruncat Ĺi Sfântul Elefterie în cuptor; dar s-a stins focul Ĺi a ieĹit sÄnÄtos. Apoi a fost legat într-un car tras de cai sÄlbatici. Dezlegat de îngeri, sfântul a fost dus într-un munte înalt, unde trÄia cu animalele sÄlbatice; aceste fiare se îmblânzeau când sfântul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. ÎmpÄratul a trimis ostaĹi ca sÄ-l prindÄ; dar sfântul i-a îndrumat la Hristos Ĺi i-a botezat. OdatÄ cu ei au mai crezut în Hristos Ĺi alĹŁii ca la cinci sute. Dus la împÄrat a fost ucis de doi ostaĹi.
Mama lui, Antia, a fost ucisÄ Ĺi ea cu sabia pe când îmbrÄĹŁiĹa Ĺi sÄruta pe fiul ei mort.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei Antia, mama Sfântului Elefterie, care pe când îmbrÄĹŁiĹa pe fiul ei mort, de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, Sfântul Coremon prefectul, crezând în Hristos Ĺi, botezându-se, de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celor doi cÄlÄi, care, crezând în Hristos, de sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Pavel, care a schimnicit în muntele Latro.
Tot în aceastÄ zi, pÄtimirea Sfintei MuceniĹŁe Suzana.
Sfânta MuceniĹŁÄ Suzana a trÄit pe vremea împÄratului Maximian. Era de loc din Palestina. TatÄl ei era pÄgân Ĺi mama evreicÄ. Sfânta însÄ a fugit de necredinĹŁa celor doi; a alergat la Hristos Ĺi a primit botezul de la episcopul Silvan. DupÄ moartea pÄrinĹŁilor ei, a împÄrĹŁit toatÄ averea la sÄraci Ĺi a slobozit din jugul robiei pe robii Ĺi roabele sale. S-a îmbrÄcat în haine bÄrbÄteĹti, Ĺi-a tuns pÄrul Ĺi a intrat într-o mÄnÄstire de cÄlugÄri, schimbându-Ĺi numele în Ioan. DupÄ ce a trÄit acolo douÄzeci de ani, a fost clevetitÄ. Venise la mÄnÄstire o schimnicÄ. Socotind cÄ e bÄrbat, a îndemnat-o la desfrânare. Suzana n-a vrut, aĹa cÄ schimnica a pârât-o cÄ a încercat sÄ o necinsteascÄ. Sfânta s-a plecat bârfelii Ĺi a cerut sÄ i se dea canon pentru pÄcatul de care era învinuitÄ. Când episcopul Elefterupolei a aflat de aceasta, s-a dus la mÄnÄstire Ĺi a mustrat pe stareĹŁ. StareĹŁul atunci a vrut s-o descÄlugÄreascÄ. Fericita, gÄsindu-se într-o nevoie ca aceasta, a cerut sÄ vina la ea douÄ fecioare Ĺi douÄ diaconiĹŁe. Ĺi lor le-a destÄinuit toatÄ taina ei. Când s-a aflat aceasta, episcopul s-a umplut de uimire; a hirotesit-o diaconiĹŁÄ Ĺi a poruncit sÄ fie stareĹŁÄ.
Multe minuni a fÄcut ea în numele lui Hristos. Când a venit ighemonul Alexandru în Elefterupole Ĺi a adus jertfe idolilor, sfânta, de bunÄvoie, s-a dus acolo Ĺi numai prin rugÄciunea ei a dÄrâmat la pÄmânt idolii. PârâtÄ ighemonului, a fost dusÄ înaintea lui Ĺi a fost supusÄ la felurite chinuri Ĺi la sfârĹit a fost aruncatÄ în foc. Acolo Ĺi-a dat lui Dumnezeu duhul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie Cubiculariu.
Acest sfânt mucenic, de loc din Constantinopol, strÄlucea în dreapta credinĹŁÄ. Din copilÄrie fusese crescut la curtea împÄrÄteascÄ Ĺi acolo primise de la început cele mai mari cinstiri; întrecea în bogÄĹŁii Ĺi slava pe toĹŁi oamenii acelor vremi. Cuprins de dumnezeiasca dragoste dupÄ cele nestricÄcioase Ĺi veĹnice, a socotit pe toate cele pÄmânteĹti ca nimic Ĺi a ales sÄ fie mai bine lepÄdat în curĹŁile Domnului, decât sÄ rÄmânÄ în locaĹurile pÄcÄtoĹilor. DepÄrtat de lume, era cu ochii minĹŁii aĹŁintiĹŁi spre Dumnezeu; se îndeletnicea în fiecare zi cu cântÄri dumnezeieĹti Ĺi plinea toatÄ virtutea.
Dar stricÄtorul sufletelor noastre, diavolul, n-a suferit sÄ vadÄ toate acestea; s-a slujit de o slugÄ a fericitului punându-i în gând sÄ se ducÄ la împÄrat Ĺi sÄ pârascÄ pe stÄpânul sÄu. S-a dus deci sluga la împÄrat Ĺi i-a spus cÄ stÄpânul sÄu Elefterie s-a botezat Ĺi cÄ a zidit o bisericÄ. I-a mai spus cÄ se închina Celui RÄstignit, cÄ batjocoreĹte legiuirile Ĺi rânduielile împÄrÄteĹti. A mai adÄugat cÄ are sub pÄmânt o casÄ ascunsÄ, cÄ aduce Dumnezeului creĹtinilor slujbe de toatÄ noaptea, cÄ-Ĺi chinuie trupul cu post, cu plânsete Ĺi cu culcÄri pe pÄmânt. ÎmpÄratul s-a aprins de mânie Ĺi l-a chemat pe sfânt la el. Când a venit, împÄratul i-a pus întrebÄri, la vedere paĹnice Ĺi mÄgulitoare, grÄindu-i aĹa: "De ce ne-ai pÄrÄsit, Elefterie? Cum te-ai depÄrtat atâta vreme de la noi? Cum ai dispreĹŁuit dorul nostru Ĺi curĹŁile noastre împÄrÄteĹti? Cum ai dispreĹŁuit dragostea noastrÄ cea mare Ĺi curatÄ ce-ĹŁi pÄstrÄm?".
"ÎmpÄrate, i-a rÄspuns Sfântul Elefterie, trupul mi-i Ĺubrezit de multe Ĺi nenumÄrate boli; am voit sÄ stau la aer curat ca sÄ-mi recapÄt sÄnÄtatea".
"Dar pentru ce sÄ te desfÄtezi numai tu singur, i-a spus împÄratul, de aerul cel curat? Pentru ce sÄ te bucuri numai tu singur de bunÄtatea lui? Pentru ce sÄ nu ne bucurÄm împreunÄ, mergând Ĺi eu cu tine acolo?".
Sfântul nu i-a dat rÄspuns la aceste cuvinte. Iar împÄratul, îndatÄ ce s-a fÄcut searÄ, a trecut râul Sangarin, cÄci dincolo de acest râu îĹi avea sfântul locuinĹŁa. S-a uitat pe o uĹÄ ascunsÄ Ĺi a vÄzut o gaurÄ ca gura unui puĹŁ. S-a coborât pe ea Ĺi a dat de o bisericÄ frumos împodobitÄ. Cele vÄzute l-au tulburat. A lÄsat mânia la o parte Ĺi a început sÄ spunÄ cuvinte linguĹitoare, cÄutând sÄ slÄbeascÄ tÄria fericitului. Dar pentru cÄ izbea cu pumnii în aer, cÄci n-a putut sÄ-l înduplece pe sfânt cu cuvintele lui, a poruncit sÄ i se taie capul cu sabia, iar cinstitul lui trup sÄ fie aruncat mâncare câinilor Ĺi pasÄrilor. Fericitul Ĺi-a dat lui Dumnezeu sufletul, iar trupul lui, care zÄcea pÄrÄsit, a fost luat de un creĹtin împodobit cu harul preoĹŁiei, evlavios Ĺi iubitor de Dumnezeu, care l-a înmiresmat cu mir Ĺi l-a îngropat într-un loc de seamÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Vah cel Nou.
Sfântul Mucenic Vah cel Nou era de loc din Palestina Ĺi a trÄit pe vremea binecredincioĹilor împÄraĹŁi Irina Ĺi Constantin. TatÄl lui, creĹtin din moĹi, strÄmoĹi, era cÄsÄtorit cu o femeie foarte credincioasÄ. Ademenit însÄ de slava deĹartÄ a lumii acesteia Ĺi de înĹelÄciune, s-a lepÄdat de credinĹŁa cea adevÄratÄ moĹtenitÄ din strÄmoĹi Ĺi a trecut la necurata credinĹŁÄ a agarenilor. A avut Ĺapte copii, pe care i-a crescut în aceeaĹi rÄtÄcire. Stricându-Ĺi viaĹŁa în necredinĹŁÄ, a lÄsat, la moartea lui, pe soĹŁia lui cu cei Ĺapte copii. Al treilea dintre ei în Ĺirul naĹterii, cu numele Dahac, care tÄlmÄcit în elineĹte înseamnÄ Ghelasie, nu s-a însurat. Chiar înainte de moartea tatÄlui sÄu voia sÄ se facÄ creĹtin, lucru pe care l-a sÄvârĹit dupÄ ce tatÄl sÄu a murit. I-a spus mamei sale gândul; ea a consimĹŁit Ĺi l-a încurajat. Atunci a plecat de la mama lui Ĺi s-a dus la Ierusalim. De acolo, povÄĹŁuit de un monah, s-a dus în lavra Sfântului Sava, unde a fost învrednicit de Sfântul Botez Ĺi i s-a pus numele Vah. Apoi în urma rugÄciunilor lui, a fost îmbrÄcat cu haina monahalÄ.
Ca monah a vieĹŁuit bine Ĺi s-a întÄrit în înfrânare Ĺi în celelalte virtuĹŁi. La porunca stareĹŁului a plecat din mÄnÄstire, cÄ stareĹŁul se temea sÄ nu afle de el agarenii care stÄpâneau Palestina. Din întâmplare, sau mai bine-zis din rânduialÄ dumnezeiascÄ, s-a dus la Ierusalim Ĺi acolo s-a întâlnit cu mama lui, cÄreia i-a spus tot ce a fÄcut; i-a mai spus cÄ-l doare inima cÄ fraĹŁii lui trÄiesc în rÄtÄcire. Când fraĹŁii lui au auzit aceasta de la mama lor, au trecut la credinĹŁa în Hristos, afarÄ de unul care a rÄmas în rÄtÄcire. Acesta a spus agarenilor toate cele fÄcute de Sfântul Vah. Agarenii l-au cÄutat, l-au prins Ĺi l-au dus la Amira, stÄpânul cetÄĹŁii Ierusalimului. Amira l-a trimis la aĹa-numitul de ei general Ĺi la judecÄtori. Înaintea lor a mÄrturisit pe Hristos, a defÄimat ca deĹartÄ credinĹŁa agarenilor Ĺi Ĺi-a bÄtut joc de ea. Pentru asta i s-a tÄiat capul.
Trebuie sÄ se Ĺtie ca cel întru sfinĹŁi pÄrintele nostru Ioan GurÄ de Aur a fost hirotonit patriarh al Constantinopolului în aceastÄ zi, din care a Ĺi început sÄ se sÄvârĹeascÄ de el sÄrbÄtoarea NaĹterii lui Hristos pânÄ la douÄzeci Ĺi cinci ale lunii, cÄci unii din Apus veneau Ĺi o vesteau de fiecare datÄ. Pentru aceasta a Ĺi fost rostit de el acel Cuvânt apologetic, preafrumos Ĺi preafolositor.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.