Sinaxar 18 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a optsprezecea pomenirea Sfântului Mucenic Sebastian Ĺi Zoe soĹŁia lui Ĺi a celor împreunÄ cu el: Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin Ĺi Marcu.
Dintre aceĹti sfinĹŁi mucenici, Sebastian a fÄcut parte din senatul roman pe vremea împÄraĹŁilor DiocleĹŁian Ĺi Maximian. Era de loc din oraĹul Milan Ĺi a adus pe mulĹŁi la dreapta credinĹŁÄ. Marcelin Ĺi Marcu, fraĹŁi buni Ĺi oameni cu vazÄ Ĺi în privinĹŁa neamului Ĺi în privinĹŁa bogÄĹŁiei, au stat închiĹi" în temniĹŁÄ vreme îndelungatÄ; au fost supuĹi la multe feluri de chinuri Ĺi era sÄ li se taie capetele.
Dar Tranchilin, tatÄl lor, elin fiind, Ĺi mama lor Maria, erau cât pe-aci sÄ-i împiedice prin plânsetele lor sÄ sufere pentru Hristos. Ĺi poate cÄ s-ar fi întâmplat aceasta, dacÄ fericitul întru pomenire Sebastian n-ar fi pÄĹit atunci cu îndrÄznealÄ, el, cel dintâi (cÄ, mai înainte Sebastian cÄuta sÄ se ĹŁinÄ ascuns, pentru ca sÄ aducÄ pe tÄinuite pe mulĹŁi la credinĹŁÄ) Ĺi n-ar fi întÄrit în credinĹŁÄ nu numai pe Marcelin Ĺi Marcu, ci trÄgând la credinĹŁÄ Ĺi pe tatÄl lor, pe Tranchilin prefectul, pe care l-a învÄĹŁat credinĹŁa creĹtinÄ Ĺi a crezut. ÎndatÄ dar prefectul a chemat la dânsul pe preafericitul Sebastian Ĺi pe preotul Policarp; le-a cerut sÄ-i facÄ parte de mântuire Ĺi sÄ-l vindece de boala de care suferea. Tranchilin a scÄpat de boalÄ, a crezut în Hristos din tot sufletul, a zdrobit idolii din casa lui Ĺi s-a botezat.
Fericitul Galu episcopul a hirotonit pe cei doi fraĹŁi, pe Marcelin Ĺi Marcu, diaconi, iar pe tatÄl lor preot. Pe Sebastian l-a fÄcut apÄrÄtor al Bisercii. Pornindu-se prigoana împotriva creĹtinilor împreunÄ cu aceĹtia au fost prinĹi Ĺi Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul Ĺi Zoe. Au fost chinuiĹŁi în felurite chipuri Ĺi Ĺi-au sfârĹit viaĹŁa. Sfântul Sebastian a fost chemat de DiocleĹŁian la el; a fost cercetat Ĺi pentru cÄ a mÄrturisit cu îndrÄznealÄ dreapta credinĹŁÄ s-a tras în el cu sÄgeĹŁi ca într-o ĹŁintÄ, i-a fost bÄtut trupul cu ciomege Ĺi tÄiat în bucÄĹŁi; Ĺi aĹa Ĺi-a dat lui Dumnezeu duhul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Patermutie, Coprie Ĺi Alexandru, pustnici in Egipt.
Patermutie a fost la început pÄgân Ĺi capul unei bande de hoĹŁi, dar dupÄ ce s-a cÄit de pÄcatele sale a fost botezat Ĺi s-a retras în deĹert. Pustnicul Ĺi-a dedicat toatÄ viaĹŁa îngrijirii bolnavilor Ĺi îngropÄrii morĹŁilor. Pentru faptele bune Ĺi nevoinĹŁele sale, Patermutie a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.
Preotul Coprie a fost martor al faptelor pÄrintelui Patermutie Ĺi a pÄstrat însemnÄri despre viaĹŁa Ĺi minunile acestuia. Sf. Coprie a povestit aceastÄ ViaĹŁÄ preotului Rufin, care la rândul sÄu a povestit-o lui Paladie, Episcopul din Hellenopolis, care a inclus naraĹŁiunea în cartea sa Istoria LausiacÄ.
OdatÄ, Sf. Coprie se contrazicea puternic cu un eretic maniheu Ĺi vÄzând cÄ nu era chip sÄ-l convingÄ de eretismul sÄu, a propus sÄ se aprindÄ un foc mare Ĺi sÄ intre amândoi în el ca sÄ arate Dumnezeu credinĹŁa fiecÄruia. Ereticul nu a avut curaj sÄ intre dar Sf. Coprie intrând în mijlocul flÄcÄrilor a rÄmas nevÄtÄmat. Oamenii l-au slÄvit pe Sf. Coprie pentru credinĹŁa lui Ĺi l-au aruncat Ĺi pe eretic în foc. Acesta a sÄrit ars Ĺi pârjolit de flÄcÄri încercând sÄ fugÄ. Oamenii l-au prins din nou Ĺi l-au mai împins o datÄ în foc, pânÄ când Sf. Coprie a liniĹtit mulĹŁimea Ĺi l-a lÄsat pe eretic sÄ plece.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Eviot.
Sfântul Mucenic Eviot a trÄit pe vremea împÄraĹŁilor DiocleĹŁian Ĺi Maximian. Era din locul numit Opsichiu, unde se Ĺi nÄscuse. Prin viaĹŁa lui virtuoasÄ Ĺi prin minunile ce sÄvârĹea în fiecare zi, aducea pe mulĹŁi la Domnul. De aceea a suferit nenumÄrate necazuri de la elini: lipsirea de averi, lanĹŁuri, biciuiri Ĺi tot felul de chinuri pe care le-a rÄbdat fÄrÄ cârtire, dar a rÄmas nevÄtÄmat. Aceasta a adus pe mulĹŁi la credinĹŁa în Hristos, Ĺi sfântul i-a botezat în biserica de acolo, sfinĹŁitÄ de SfinĹŁii Apostoli Pavel Ĺi Sila.
Pentru aceasta Leontie, ighemonul Cizicului, a trimis de l-a adus la el. Ĺi a fost din nou supus la chinuri, dar a rÄmas teafÄr. Apoi a fost aruncat în temniĹŁÄ. SÄvârĹind mari minuni, a fÄcut pe mulĹŁi elini creĹtini. Aceasta l-a înfuriat cumplit pe tiran, aĹa cÄ a poruncit celor ce se luptÄ cu sabia, gladiatorilor, sÄ-l junghie. Dar întuneric a cÄzut pe ochii lor Ĺi s-au junghiat unii pe alĹŁii. RÄmas nevÄtÄmat, mucenicul a fost dus la închisoare. Pe când era închis s-a auzit cÄ împÄratul Constantin cel Mare, a pornit rÄzboi contra tiranului Ĺi cÄ vine din pÄrĹŁile Apusului spre RÄsÄrit. Tiranul, de teamÄ, a poruncit sÄ fie sloboziĹŁi toĹŁi din legÄturi. O datÄ cu aceia a fost slobozit Ĺi fericitul acesta Eviot Ĺi s-a dus acasÄ. A mai trÄit cinci ani Ĺi Ĺi-a dat cu pace lui Dumnezeu duhul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Flor, episcopul Aminsului.
Cuviosul PÄrintele nostru Flor a trÄit în Constantinopol pe vremea împÄraĹŁilor Justin cel Nou, Tiberie Ĺi Mauriciu. Pe tatÄl sÄu îl chema tot Flor, iar pe mama lui Eufimia. Era iscusit în toatÄ ĹtiinĹŁa Ĺi în cea elineascÄ Ĺi în aceea a Sfintelor Ĺi dumnezeieĹtilor Scripturi. Mai întâi a fost scriitor împÄrÄtesc, apoi a fost ridicat la dregÄtoria de patrician. S-a însurat Ĺi a avut copii. Murindu-i femeia Ĺi copiii de ciumÄ, a dus viaĹŁÄ cÄlugÄreascÄ la una din moĹiile lui din Anaplu. Pentru virtutea lui cea mare a fost fÄcut episcop al Aminsului. În eparhie a povÄĹŁuit bine turma încredinĹŁatÄ lui, a fÄcut multe minuni Ĺi s-a mutat la Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Mucenici Foca Ĺi Ermil, care de sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Mucenici Zaheu diaconul Ĺi Alfie citeĹŁul, care au pÄtimit în Cezareea.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei Ĺi fÄcÄtoarei de minuni Sofia.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁirii cinstitei biserici a Preasfintei NÄscÄtoarei de Dumnezeu din Halcopratia.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului pÄrintelui nostru Mihail Sincelul, mÄrturisitorul.
Cuviosul PÄrintele nostru Mihail Sincelul era din cetatea Ierusalimului, fiul unor pÄrinĹŁi binecredincioĹi. DupÄ ce a învÄĹŁat bine înĹŁelepciunea elinilor Ĺi a noastrÄ a creĹtinilor, a îmbrÄĹŁiĹat viaĹŁa singuraticÄ. La moartea tatÄlui sÄu, mama lui Ĺi cu fiicele ei au intrat într-o mÄnÄstire Ĺi s-au cÄlugÄrit; iar el s-a dus la mÄnÄstirea Sfântului Sava Ĺi s-a tuns cÄlugÄr. În mÄnÄstire, Sfântul Mihail a vieĹŁuit bine Ĺi a plÄcut lui Dumnezeu Ĺi s-a supus la tot felul de nevoinĹŁe pustniceĹti. Pentru aceasta a fost învrednicit cu harul preoĹŁiei. Apoi a intrat într-o peĹterÄ liniĹtitÄ. Aici veneau des la el Teodor Ĺi Teofan mÄrturisitorii Ĺi filozofii. Episcopul Ierusalimului l-a fÄcut pe fericitul Mihail sincel, iar pe dumnezeieĹtii fraĹŁi buni, Teodor Ĺi Teofan, preoĹŁi.
DupÄ trecere de câtva vreme, s-a iscat în bÄtrâna RomÄ o erezie. ÎntâistÄtÄtorul sfintei cetÄĹŁi a Ierusalimului a primit scrisori de la romani ca sÄ trimitÄ niĹte oameni pricepuĹŁi, care sÄ fie în stare sÄ punÄ capÄt pricinii iscate acolo. Ĺi întâistÄtÄtorul Ierusalimului a trimis la Roma pentru un lucru de nevoie ca acesta pe Mihail Ĺi pe fraĹŁii Teodor Ĺi Teofan. Le-a mai poruncit ca în trecere sÄ dea niĹte scrisori sinodale împÄratului Leon Armeanul, luptÄtorul împotriva sfintelor icoane, Ĺi lui Teodot, patriarhul de atunci al Constantinopolului. AceĹti trei cuvioĹi au dat ascultare celui ce i-a trimis, au dat scrisorile Ĺi au spus Ĺi ei multe cuvinte de învÄĹŁÄturÄ, celor ce grÄiau împotriva sfintelor icoane. La porunca tiranului împÄrat au fost bÄtuĹŁi cumplit Ĺi aruncaĹŁi în închisoare. Dar pentru cÄ sfinĹŁii nu s-au plecat învÄĹŁÄturilor lor greĹite, tiranul i-a bÄtut din nou. Pe Teodor Ĺi Teofan i-a osândit cu surghiunul, iar pe fericitul Mihail Ĺi pe fratele sÄu Iov i-a închis în pretoriu. De acolo Sfântul Mihail a fost trimis împreunÄ cu ucenicul lui într-o mÄnÄstire din Plusiada, dupÄ ce a fost legat cu lanĹŁuri grele de gât, de Mihail Cepeleagul. Din pricina multor chinuiri Ĺi a vârstei înaintate, s-a îmbolnÄvit de curgere de ochi Ĺi s-a îngheboĹat; dar fericitul Mihail a rÄmas neclintit, ca un diamant. Când s-au suit pe tronul împÄrÄtesc împÄraĹŁii Teodora Ĺi Mihail Ĺi au dat voie ca sÄ cinsteascÄ oricine cu îndrÄznire icoanele sfinĹŁilor, au fost chemaĹŁi toĹŁi cei surghiuniĹŁi Ĺi au fost învredniciĹŁi cu mari dregÄtorii. ÎmpÄrÄteasa l-a rugat atunci Ĺi pe acest mare mÄrturisitor sÄ primeascÄ scaunul patriarhal al Constantinopolului. El n-a vrut Ĺi a fost fÄcut patriarh Sfântul Metodie. Sfântul a fost cinstit iarÄĹi cu vrednicie de sincel Ĺi a primit întru a sa stÄpânire Ĺi odihnÄ cea mai mare mÄnÄstire din ĹŁarÄ. DupÄ ce a trÄit Ĺi restul vieĹŁii în chip cuvios Ĺi bineplÄcut lui Dumnezeu, în vârstÄ de 85 de ani, s-a mutat în pace la Dumnezeu, în ziua a optsprezecea a lunii decembrie.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi PÄrintelui nostru Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.
Cel întru sfinĹŁi PÄrintele nostru Modest, patriarhul Ierusalimului, s-a nÄscut din pÄrinĹŁi ortodocĹi, în oraĹul Sebastia. TatÄl sÄu se numea Eusebiu, iar mama lui Teodula era stearpÄ. La rugÄciunea celor doi soĹŁi, Dumnezeu le-a dat un fiu, pe acest mare pÄrinte, dupÄ 40 de ani de împreunÄ-vieĹŁuire. DupÄ naĹterea acestui mare pÄrinte, tatÄl sÄu a fost pârât lui Maximian cÄ este creĹtin. A fost legat Ĺi închis în temniĹŁÄ. Când a auzit Teodula s-a dus Ĺi ea la închisoare cu copilul. Acolo, rugându-se amândoi Domnului, Ĺi-au dat în pace, în mâinile îngerilor, duhurile lor, Ĺi au fost mucenici prin voinĹŁÄ. Paznicii închisorii i-au gÄsit morĹŁi, iar pe copil viu între ei. L-au luat Ĺi l-au dus lui Maximian. Copilul era de cinci luni. VÄzând Maximian cÄ e frumos Ĺi plÄcut, l-a dat unui senator sÄ-l creascÄ bine, ca sÄ ajungÄ vrednic sÄ slujeascÄ lui Zeus. Pe când era crescut de acela, fericitul Modest a aflat cine i-au fost pÄrinĹŁii Ĺi cÄ au murit pentru Hristos. La vârsta de 13 ani a dat peste un dascÄl creĹtin. Acesta l-a învÄĹŁat dreapta credinĹŁÄ Ĺi s-a lipit fericitul cu tot sufletul de ea. Avea însÄ o durere, cÄ trÄieĹte cu elinii.
OdatÄ împÄratul Maximian a poruncit ca toatÄ lumea sÄ aducÄ jertfa idolilor. Atunci fericitul s-a dus la mormântul pÄrinĹŁilor lui Ĺi s-a rugat lor din toatÄ inima sÄ-l scape din mâna elinilor ca sÄ fie învrednicit Ĺi de dumnezeiescul Botez. Ĺi l-a gÄsit un argintar din Atena care l-a luat cu el Ĺi l-a dus la Atena. Pe cale a fÄcut sfântul felurite minuni. AjunĹi la Atena, l-a dus la arhiereu ca sÄ-l înveĹŁe tainele credinĹŁei Ĺi sÄ-l boteze. Pe când se sÄvârĹea Botezul, argintarul a vÄzut cÄ s-a pogorât un stâlp de foc din cer Ĺi s-a sprijinit pe capul celui ce se boteza. DupÄ botez a vindecat de o boalÄ aducÄtoare de moarte pe fratele argintarului, numai cu rugÄciunile Ĺi cu atingerea mâinii. A vindecat Ĺi pe un om îndrÄcit. Mai târziu au murit argintarul Ĺi soĹŁia lui. Argintarul îl înscrisese Ĺi pe el în testament ca moĹtenitor, împreunÄ cu fiii lui. Sfântul însÄ a dÄruit partea sa de moĹtenire fiilor argintarului, iar el s-a dus în locuri pustii de tot Ĺi trÄia acolo în schimnicie. Fiii argintarului, vÄzându-l cinstit de toĹŁi, de invidie n-au mai putut rÄbda. Ĺi când au plecat pentru neguĹŁÄtorie, l-au înduplecat pe fericit sÄ meargÄ cu ei. În Egipt l-au vândut rob unui necredincios, de la care a avut multe de suferit, vreme de Ĺapte ani. Cu rugÄciunile stÄruitoare cÄtre Dumnezeu, l-a izbÄvit pe stÄpânul lui de rÄtÄcirea pÄgâneascÄ Ĺi l-a înduplecat sÄ se boteze. L-a vindecat Ĺi de o boalÄ grea. DupÄ moartea stÄpânului lui s-a dus sÄ se închine Mormântului celui de viaĹŁÄ purtÄtor al Domnului. Apoi s-a dus la Muntele Sinai; Ĺi acolo slujind lui Dumnezeu a sÄvârĹit multe minuni.
La moartea arhiereului Ierusalimului, fericitul Modest, cu descoperire dumnezeiascÄ, a fost hirotonit arhiereu al Ierusalimului în al cincizeci Ĺi nouÄlea an al vieĹŁii lui. A fÄcut multe minuni Ĺi ca arhiereu. Pe fiii argintarului care veniserÄ la Ierusalim pentru neguĹŁÄtorie Ĺi care îl vânduserÄ în Egipt Ĺi nu Ĺtiau ca el e arhiereul cetÄĹŁii, nu numai cÄ nu s-a rÄzbunat pentru cele fÄcute, dar i-a Ĺi primit cu dragoste; i-a gÄzduit cu bunÄvoinĹŁÄ Ĺi le-a fÄcut bine cu dÄrnicie. Ĺi astfel acest mare pÄrinte vieĹŁuind cu cuvioĹie, ca arhiereu 38 de ani, iar de totul ani 97, s-a mutat în veĹnicele locaĹuri.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Cuviosului PÄrintele nostru Daniil Sihastrul.
Acest cuvios pÄrinte s-a nÄscut din pÄrinĹŁi dreptmÄritori creĹtini într-un sat nu departe de RÄdÄuĹŁi. Din copilÄrie cuprins de o deosebitÄ râvnÄ cÄtre cele duhovniceĹti a pÄrÄsit casa pÄrinteascÄ Ĺi a trÄit o vreme în obĹtea cuvioĹilor pÄrinĹŁi de la biserica Sfântul Nicolae din RÄdÄuĹŁi, nevoindu-se la sporirea credinĹŁei Ĺi a faptelor bune, iubind foarte mult rugÄciunea Ĺi privegherile de toatÄ noaptea.
ÎmbogÄĹŁindu-se în cunoĹtinĹŁele teologice din citirea cÄrĹŁilor de slujbÄ Ĺi din sfinĹŁii pÄrinĹŁi, arÄtând ascultare Ĺi smerenie în toate cele încredinĹŁate de stareĹŁul acestei sfinte obĹti cÄlugÄreĹti de la Catedrala din RÄdÄuĹŁi, a primit chipul îngeresc al vieĹŁii cÄlugÄreĹti, cu numele de David.
Râvna spre Ĺi mai multe nevoinĹŁe duhovniceĹti l-a mânat la mÄnÄstirea Sfântului LavrenĹŁie, aproape de satul Laura de astÄzi. În acest loc de sihÄstrie, ziua lucra împreunÄ cu toĹŁi ostenitorii sfintei mÄnÄstiri, iar noaptea, în chilia sa, petrecea în necontenitÄ rugÄciune Ĺi priveghere. Cunoscându-i râvna Ĺi simĹŁindu-i dorinĹŁa neîncetatÄ dupÄ Dumnezeu, la sfatul pÄrintelui sÄu duhovnicesc, stareĹŁul acestei Lavre i-a dat schima cea mare, primind numele de Daniil.
Nu dupÄ multÄ vreme de la primirea stÄrii de schimnic, cu binecuvântarea stareĹŁului sÄu, se retrage în locurile tainice ale codrului, lângÄ pârâul cu numele Viteu, localitatea Putna, unde cu ajutorul ciobanilor Ĺi al altor iubitori de viaĹŁÄ duhovniceascÄ Ĺi-a sÄpat într-o stâncÄ o chilie pe care o vedem Ĺi astÄzi, nu departe de MÄnÄstirea Putna.
Cunoscut ca mare nevoitor Ĺi stÄruitor în rugÄciune, Cuviosul Daniil este cercetat de foarte mulĹŁi credincioĹi spre a-i cere sfat Ĺi îndrumare de învÄĹŁÄturÄ Ĺi trÄire creĹtineascÄ Ĺi a se ruga lui Dumnezeu pentru vindecare de bolile sufleteĹti Ĺi trupeĹti. Un alt loc unde a sihÄstrit Cuviosul Daniil este Ĺi stânca Ĺoimului, lângÄ VoroneĹŁ, unde, de asemenea, era cÄutat de credincioĹi pentru folosul lor duhovnicesc.
Între nenumÄraĹŁii sÄi fii duhovniceĹti care-l cercetau adesea, pomenim pe dreptcredinciosul voievod Ĺtefan cel Mare, aĹa cum aratÄ cronicile Ĺi multe alte însemnÄri din paginile de istorie a neamului Ĺi Bisericii noastre strÄmoĹeĹti.
Cuvintele încrustate pe piatra de mormânt a cuviosului Daniil, pusÄ de Dreptcredinciosul Voievod Ĺtefan cel Mare: "Acesta este mormântul pÄrintelui nostru David, schimnicul Daniil", aratÄ legÄtura duhovniceascÄ a fiului cu pÄrintele sÄu duhovnicesc. De aici Ĺi rânduiala statornicitÄ de Biserica noastrÄ ca aceĹti doi mari bÄrbaĹŁi preaiubitori de Dumnezeu sÄ fie cinstiĹŁi deopotrivÄ ca unii care au fost uniĹŁi în rugÄciune, în credinĹŁa curatÄ Ĺi în iubire de BisericÄ Ĺi neam.
DupÄ îngroparea sa, în biserica mÄnÄstirii VoroneĹŁ, unde a povÄĹŁuit multÄ vreme pe ostenitorii acelei obĹti, Sfântul Cuvios Daniil a fost Ĺi este cinstit ca pÄrinte duhovnicesc, pomenit fiind împreunÄ cu Sfântul Ĺi Marele Mucenic Gheorghe, ca ocrotitori ai acelei Sfinte MÄnÄstiri. La mormântul sÄu strÄjuieĹte un sfeĹnic cu lumânare aprinsÄ, iar credincioĹii vin continuu spre a primi binecuvântare Ĺi ajutor duhovnicesc, dobândind vindecÄri de bolile sufleteĹti Ĺi trupeĹti, aĹa cum se aratÄ în diferite scrieri pânÄ în vremea noastrÄ.
Chipul Cuviosului PÄrinte Daniil Sihastrul este zugrÄvit alÄturi de cel al Mitropolitului Grigore RoĹca, alt fiu duhovnicesc al sÄu, pe peretele exterior al Bisericii VoroneĹŁ, deasupra uĹii de intrare, pe latura de sud a acesteia. Pe pergamentul pe care Cuviosul Daniil îl ĹŁine în mânÄ stÄ scris: VeniĹŁi fraĹŁilor, de mÄ ascultaĹŁi, învÄĹŁa-vÄ-voi frica Domnului...".
Aceasta fricÄ de Dumnezeu, care este începutul înĹŁelepciunii, sÄ ne cÄlÄuzeascÄ în toate zilele vieĹŁii noastre cu rugÄciunile Sfântului Cuviosului PÄrintele nostru Daniil Sihastrul. Amin.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Duminica SfinĹŁilor StrÄmoĹi
În aceastÄ zi, în Duminica dinaintea NaĹterii lui Hristos, s-a rânduit de sfinĹŁii Ĺi de Dumnezeu purtÄtorii pÄrinĹŁi sÄ se facÄ pomenire de toĹŁi drepĹŁii pÄrinĹŁi care din veac au bineplÄcut lui Dumnezeu, de la Adam Ĺi pânÄ la Iosif, logodnicul Preasfintei NÄscÄtoare de Dumnezeu, dupÄ neamuri, precum i-a numÄrat istoriceĹte Evanghelistul Matei. La fel, tot în aceastÄ zi, se face pomenirea proorocilor Ĺi proorociĹŁelor.
Pomenirea celor întâi zidiĹŁi, Adam Ĺi Eva.
Pomenirea dreptului Abel, fiul lui Adam.
Pomenirea dreptului Set, fiul lui Adam.
Pomenirea dreptului Enos, fiul lui Set.
Pomenirea dreptului Cainan, fiul lui Enos.
Pomenirea dreptului Maleleil, fiul lui Cainan.
Pomenirea dreptului Iared, fiul lui Maleleil.
Pomenirea dreptului Enoh, fiul lui Iared.
Pomenirea dreptului Matusalem, fiul lui Enoh.
Pomenirea dreptului Lameh, fiul lui Matusalem.
Pomenirea dreptului Noe, fiul lui Lameh.
Pomenirea dreptului Sem, fiul lui Noe.
Pomenirea dreptului Iafet, fiul lui Noe.
Pomenirea dreptului Arfaxad, fiul lui Sem.
Pomenirea dreptului Cainan, fiul lui Arfaxad.
Pomenirea dreptului Selah, fiul lui Cainan.
Pomenirea dreptului Eber, fiul lui Selah, de la care Ĺi iudeii s-au numit evrei.
Pomenirea dreptului Peleg, fiul lui Eber.
Pomenirea lui Ragav, fiul lui Peleg.
Pomenirea dreptului Serug, fiul lui Ragav.
Pomenirea dreptului Nahor, fiul lui Serug.
Pomenirea dreptului Terah, fiul lui Nahor.
Pomenirea dreptului patriarh Avraam, fiul lui Terah.
Pomenirea patriarhului Isaac, fiul lui Avraam.
Pomenirea patriarhului Iacob, fiul lui Isaac.
Pomenirea patriarhului Ruben, întâiul fiu al lui Iacob.
Pomenirea patriarhului Simeon, al doilea fiu al lui Iacob.
Pomenirea patriarhului Levi, al treilea fiu al lui Iacob, din care este seminĹŁia leviticÄ.
Pomenirea patriarhului Iuda, fiul lui Iacob, din a cÄrui seminĹŁie S-a nÄscut Hristos.
Pomenirea patriarhului Zabulon, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie este pe ĹŁÄrmul mÄrii.
Pomenirea patriarhului Isahar, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie lucreazÄ pÄmântul.
Pomenirea patriarhului Dan, fiul lui Iacob, din a cÄrui seminĹŁie sunt judecÄtorii.
Pomenirea patriarhului Gad, fiul lui Iacob a cÄrui seminĹŁie este furatÄ sau furÄ.
Pomenirea patriarhului AĹer, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie e bogatÄ, cu recolte bogate pe ogoare.
Pomenirea patriarhului Neftali, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie este numeroasÄ.
Pomenirea patriarhului Iosif, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie este slÄvitÄ Ĺi vestitÄ.
Pomenirea patriarhului Veniamin, fiul lui Iacob, a cÄrui seminĹŁie din sÄlbaticÄ a ajuns blând.
Pomenirea lui Fares Ĺi Zara, gemenii, fiii patriarhului Iuda. Pomenirea lui Esrom, fiul lui Fares.
Pomenirea lui Aram, fiul lui Esrom.
Pomenirea lui Aminadav, fiul lui Aram.
Pomenirea lui Naason, fiul lui Aminadav.
Pomenirea lui Salmon, fiul lui Naason.
Pomenirea lui Booz, fiul lui Salmon.
Pomenirea lui Obed, fiul lui Booz, care s-a nÄscut din Rut.
Pomenirea lui Iesei, fiul lui Obed.
Pomenirea lui David împÄratul, fiul lui Iesei.
Pomenirea lui Solomon împÄratul, fiul lui David.
Pomenirea lui Roboam împÄratul, fiul lui Solomon.
Pomenirea lui Abia împÄratul, fiul lui Roboam.
Pomenirea lui Asa împÄratul, fiul lui Abia.
Pomenirea lui Iosafat împÄratul, fiul lui Asa.
Pomenirea lui Ioram împÄratul, fiul lui Iosafat.
Pomenirea lui Ozia împÄratul, fiul lui Ioram.
Pomenirea lui Ioatan împÄratul, fiul lui Ozia.
Pomenirea lui Ahaz împÄratul, fiul lui Ioatan.
Pomenirea lui Iezechia împÄratul, fiul lui Ahaz.
Pomenirea lui Manasi împÄratul, fiul lui Iezechia.
Pomenirea lui Amon împÄratul, fiul lui Manasi.
Pomenirea lui Iosia împÄratul, fiul lui Amon.
Pomenirea lui Iehonia împÄratul, fiul lui Iosia.
Pomenirea lui Salatiel, fiul lui Iehonia
Pomenirea lui Zorobabel, fiul lui Salatiel, care a ridicat templul din Ierusalim ce fusese ars.
Pomenirea lui Abiud, fiul lui Zorobabel.
Pomenirea lui Eliachim, fiul lui Abiud.
Pomenirea lui Azor, fiul lui Eliachim.
Pomenirea lui Sadoc, fiul lui Azor.
Pomenirea lui Ahim, fiul lui Sadoc.
Pomenirea lui Eliud, fiul lui Ahim.
Pomenirea lui Eleazar, fiul lui Eliud.
Pomenirea lui Matan, fiul lui Eleazar.
Pomenirea lui Iacob, fiul lui Matan.
Pomenirea lui Iosif, logodnicul, fiul lui Iacob.
Pomenirea dreptului Melhisedec.
Pomenirea dreptului Iov.
Pomenirea Proorocilor Moise, Or, Ĺi Aaron, preoĹŁi.
Pomenirea lui Isus, fiul lui Navi.
Pomenirea Sfântului Prooroc Samuel.
Pomenirea Proorocului Natan.
Pomenirea Sfântului Prooroc Daniel.
Pomenirea SfinĹŁilor trei Tineri.
Pomenirea dreptei Sarra, femeia lui Avraam.
Pomenirea dreptei Raveca (Rebeca), soĹŁia lui Isaac.
Pomenirea dreptei Lia, întâia soĹŁie a lui Iacob.
Pomenirea dreptei Rahila, a doua soĹŁie a lui Iacob.
Pomenirea dreptei Asineta, soĹŁia lui Iosif cel prea frumos.
Pomenirea dreptei Mariam, sora lui Moise.
Pomenirea dreptei Debora, care a judecat pe Israel.
Pomenirea dreptei Rut.
Pomenirea dreptei Saraftia, la care a fost trimis Ilie.
Pomenirea dreptei Sumanitida, care a gÄzduit pe Elisei
Pomenirea dreptei Iudita, care a ucis pe Olofern.
Pomenirea dreptei Estera, care a izbÄvit pe Israel de moarte.
Pomenirea dreptei Ana, mama Proorocului Samuel.
Pomenirea dreptei Suzana.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.