Sinaxar 24 Decembrie
În aceasta lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi patra, pomenirea Sfintei cuvioasei fecioare MuceniĹŁe Eugenia Ĺi a celor împreunÄ cu ea.
Sfânta MuceniĹŁÄ Eugenia (Evghenia), odraslÄ de bun neam Ĺi mândrie a neamului ei s-a nÄscut în Roma cea veche.
PÄrinĹŁii el, Filip Ĺi Eugenia, primind de la împÄrat o înaltÄ dregÄtorie, au plecat în Alexandria, cu fiica lor. Pe când erau în Alexandria, fiica lor Eugenia Ĺi-a pÄrÄsit pe ascuns pÄrinĹŁii. S-a îmbrÄcat bÄrbÄteĹte a luat cu ea douÄ slujnice Ĺi într-o noapte, a fugit de-acasÄ. S-a dus la un episcop Ĺi a primit de la el sfântul botez. Ĺi-a tuns pÄrul capului, s-a numit Eugeniu Ĺi foarte de dimineaĹŁÄ s-a dus în grabÄ la o mÄnÄstire. Acolo a trÄit în osteneli, în nevoinĹŁe, în trude, în privegheri de toatÄ noaptea Ĺi a sÄvârĹit toatÄ virtutea. StrÄlucea ca un mare luminÄtor, aĹa cÄ fraĹŁii l-au rugat sÄ le fie stareĹŁ. Nu voia, dar silit de cuvintele Ĺi de dragostea lor a primit. Ĺi aĹa, nu cuvântul ci fapta a arÄtat tuturor pe Eugeniu mare Ĺi prea strÄlucit. Chipul lui îi atrÄgea pe toĹŁi. Cum atrage magnetul fierul, aĹa atrÄgea pe toĹŁi, ca sÄ se desfÄteze de vederea faptelor lui bune. Dar o femeie Melantia, neagrÄ la suflet, cum îi era numele, venitÄ cu poporul ca sÄ se închine la mÄnÄstire, s-a îndrÄgostit nebuneĹte de chipul frumos al lui Eugeniu. Ĺi s-a fÄcut cÄ e bolnavÄ de o boalÄ îndelungatÄ Ĺi l-a rugat pe Eugeniu sÄ-i îngÄduie sÄ-i spunÄ boala numai lui îndeosebi, cÄ altfel nu se poate vindeca. Melantia îi grÄia cu lacrimi Ĺi cu cuvintele ei înĹelÄtoare i-a miĹcat inima lui Eugeniu. Curat la inima fiind, a primit-o, fÄrÄ sÄ-Ĺi dea seama de viclenia ei. Când s-a gÄsit singurÄ cu stareĹŁul, tÄciunele desfrânÄrii a aprins Ĺi mai mult inima Melantiei spre dragoste. Ĺi ca un orb, care-Ĺi pierde lumina ochilor, aprinsÄ de patimÄ, a cÄutat sÄ aducÄ ocarÄ lui Eugeniu, dar pentru cÄ nu Ĺi-a ajuns scopul, Melantia s-a dus la prefectul oraĹului, tatÄl Eugeniei, Ĺi a fÄcut plângere, cÄ în cutare mÄnÄstire stareĹŁul înĹealÄ cu cuvinte viclene pe femeile cinstite Ĺi cÄ desfrânatul a îndrÄznit sÄ o necinsteascÄ chiar Ĺi pe ea. Când prefectul a auzit acestea s-a umplut îndatÄ de mânie Ĺi a trimis în grabÄ la mÄnÄstire sÄ aducÄ pe Eugeniu, stareĹŁul mÄnÄstirii, Ĺi pe monahi. SÄ-i aducÄ legaĹŁi ca pe niĹte oameni vinovaĹŁi, închinÄtori mincinoĹi Ĺi fÄcÄtori de rele, sÄ se înfÄĹŁiĹeze înaintea scaunului sÄu de judecatÄ Ĺi sÄ dea socotealÄ de faptele lor. Ĺi s-au înfÄĹŁiĹat pÄrĹŁile la judecatÄ. A început sÄ grÄiascÄ Melantia. A acoperit cu ocÄri pe dumnezeiescul stareĹŁ; l-a batjocorit Ĺi l-a defÄimat cât a vrut. Striga, Ĺi arÄta cu degetul pe stareĹŁ prietenilor, îl fÄcea ticÄlos, iar pe monahii de sub ascultarea lui, stricaĹŁi. Cu glas mare a strigat Ĺi a zis: "AscultaĹŁi-mÄ toĹŁi, cÄ vÄ spun adevÄrul!" Cât este de mare rÄbdarea Ta, Doamne Atotputernice!
Atunci Eugenia Ĺi-a rupt hainele de pe ea Ĺi a arÄtat celor de faĹŁÄ priveliĹte înfricoĹÄtoare Ĺi nemaivÄzutÄ. Apoi a grÄit cu îndrÄznire tuturor: "Se cuvine ca noi cÄlugÄrii sÄ suferim, cu mulĹŁumire, ocÄrile, batjocura Ĺi chinuirea trupului. Dar pentru ca sÄ nu se facÄ de batjocurÄ haina cÄlugÄreascÄ iatÄ vÄ spun cÄ sunt femeie; sunt fiica judecÄtorului. JudecÄtorul este preaiubitul meu tatÄ. SoĹŁia lui e mama mea. AceĹtia de lângÄ mine mi-s fraĹŁi, nu-i numesc robi".
ToĹŁi au rÄmas încremeniĹŁi de cuvintele Eugeniei. Oricine va fi cuprins de uimire când va afla cum a pedepsit-o Dumnezeu pe Melantia. Pe când era încÄ la Judecata foc a cÄzut din cer peste casa ei Ĺi a ars pânÄ la temelie.
Zguduit de cele petrecute, tatÄl Eugeniei a pÄrÄsit toatÄ mÄrirea, bogÄĹŁia Ĺi desfÄtarea vieĹŁii Ĺi s-a botezat. A ajuns pÄstor credincioĹilor din Alexandria, Ĺi-a sfârĹit viaĹŁa muceniceĹte, omorât de sÄbiile necredincioĹilor, Ĺi a zburat cu bucurie la cereĹĹŁile locaĹuri.
DupÄ sÄvârĹirea tatÄlui ei, mama ei împreunÄ cu ea au pÄrÄsit Alexandria, ĹŁara cea strÄinÄ, Ĺi mânate de dor s-au dus sÄ locuiascÄ în Roma, patria lor. Atunci a dat poruncÄ împÄratul ca toĹŁi creĹtinii sÄ jertfeascÄ idolilor, de nu, sÄ moarÄ. Eugenia, care strÄlucea înaintea tuturora, cÄ era aprinsÄ de dragoste pentru Hristos, a fost legatÄ cu o piatrÄ grea Ĺi aruncatÄ în apÄ, dar a scÄpat nevÄtÄmatÄ cu minune. Pentru aceea i s-a tÄiat capul cu sabia Ĺi a zburat cu bucurie spre Hristos, doritul ei Mire.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfintei MuceniĹŁe Vasila, care a suferit mucenicia împreunÄ cu Sfânta Eugenia, Ĺi care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Filip, tatÄl Sfintei Eugenia, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea SfinĹŁilor Protu Ĺi Iachint eunucii Ĺi împreunÄ schimnicii cu Sfânta Eugenia, care de sabie s-au sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului pÄrintelui nostru Nicolae monahul, cel ce a fost ostaĹ.
Cuviosul PÄrintele nostru Nicolae monahul a trÄit pe timpul împÄratului Nichifor Ĺi era ostaĹ. Când împÄratul a pornit cu rÄzboi împotriva bulgarilor, a plecat Ĺi el cu oĹtirea. CÄtre searÄ a poposit într-un loc, Ĺi a tras la un han. A cinat Ĺi-a fÄcut rugÄciunea Ĺi s-a culcat. Pe la straja a doua sau a treia din noapte, fata hangiului, cuprinsÄ de dragoste pÄtimaĹÄ, s-a dus la el, ca sÄ-l atragÄ la ea.
Sfântul, simĹŁind cÄ prin tânÄra fatÄ satana cautÄ sÄ-l atragÄ cÄtre pÄcat, s-a înarmat cu toatÄ puterea împotriva patimii Ĺi a mustrat aspru pe tânÄra fatÄ, care în trei rânduri a venit la el mânatÄ de aceeaĹi patimÄ neînfrânatÄ. Sculându-se apoi Ĺi-a fÄcut semnul crucii Ĺi a pornit la drum.
În noaptea urmÄtoare a avut un vis. Se fÄcea cÄ stÄtea pe un loc înalt, de unde se vedea în toate pÄrĹŁile. AlÄturi de el, stÄtea pe un scaun o cÄpetenie Ĺi avea piciorul drept pus peste cel stâng. CÄpetenia aceea i-a zis: "Vezi oĹtile de o parte Ĺi de alta?". "Da, Doamne", i-a rÄspuns el. "VÄd cÄ romanii taie pe bulgari". "UitÄ-te acum la mine!", i-a spus cel din vis. Ĺi l-a vÄzut cÄ-Ĺi pune piciorul drept la pÄmânt Ĺi-Ĺi aĹeazÄ piciorul stâng deasupra celui drept. DupÄ aceasta s-a uitat iarÄĹi sfântul pe câmpul de bÄtaie Ĺi a vÄzut cÄ duĹmanii taie fÄrÄ milÄ pe romani.
DupÄ ce s-a terminat lupta a zis cel din vis: "UitÄ-te bine pe locul unde zac trupurile moarte Ĺi spune-mi ce vezi". OstaĹul s-a uitat Ĺi a vÄzut cÄ tot pÄmântul dinaintea ochilor era plin de trupuri moarte, iar în mijlocul lor era un loc cu iarba verde cât un pat. Ĺi a zis: "Doamne, tot pÄmântul este plin de romani cÄzuĹŁi, afarÄ de un loc. cu iarba verde mare cât un pat". "Ĺi ce crezi tu cÄ înseamnÄ aceasta?" l-a întrebat pe ostaĹ cel din vis. "Sunt om prost, Doamne, Ĺi nu Ĺtiu", i-a rÄspuns ostaĹul. "Livada aceea verde", i-a spus acela, "pe care o vezi mare cât un pat, este locul tÄu. Acolo trebuia sÄ fii ucis Ĺi tu cu ceilalĹŁi ostaĹi; sÄ fii pus acolo Ĺi sÄ acoperi Ĺi restul câmpului de luptÄ. Dar pentru cÄ noaptea trecutÄ te-ai luptat de trei ori cu ispita pe care cel viclean ĹŁi-a trimis-o prin fiica hangiului Ĺi ai alungat-o cu vitejie de la tine. IatÄ, tu însuĹŁi te-ai izbÄvit din acel mÄcel. Ai lÄsat patul de verdeaĹŁÄ fÄrÄ aĹternut. Ţi-ai mântuit sufletul împreunÄ cu trupul. Ĺi moartea nu va mai avea putere asupra sufletului tÄu, dacÄ-mi vei sluji mie cu inima curatÄ".
La auzul acestor cuvinte s-a spÄimântat; s-a deĹteptat cutremurat Ĺi s-a închinat. S-a întors din drum cale de o zi, s-a suit într-un munte Ĺi s-a rugat lui Dumnezeu pentru oĹtirea romanÄ.
Când împÄratul a intrat în provincia Bulgariei, bulgarii s-au suit în munte Ĺi au lÄsat trupe de pazÄ ca la cincisprezece mii de ostaĹi, pe care romanii i-au ucis. Mândri de biruinĹŁa lor, au început sÄ nu se mai îngrijeascÄ. Ĺi pe când dormeau fÄrÄ grijÄ, noaptea au nÄvÄlit asupra lor bulgarii Ĺi i-au ucis mai pe toĹŁi, împreunÄ cu împÄratul Nichifor. Atunci dreptul Ĺi-a adus aminte de visul lui. A mulĹŁumit lui Dumnezeu Ĺi s-a întors de acolo plângând Ĺi tânguindu-se. S-a dus într-o mÄnÄstire, a luat sfânta schimÄ Ĺi slujind lui Dumnezeu cu inima curatÄ, vreme de mulĹŁi ani, a ajuns un pÄrinte mare Ĺi vestit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului Mucenic Ahaic, care de sabie s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Antioh, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Vitimion, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Afrodisie, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Grat, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului noului mucenic Ahmed, care a suferit mucenicia în Constantinopol, în anul 1682, Ĺi care de sabie s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.