Sinaxar 26 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi Ĺasea, Soborul Preasfintei StÄpânei noastre NÄscÄtoarei de Dumnezeu.
Despre fuga în Egipt a Preasfintei NÄscÄtoarei de Dumnezeu:
DupÄ ce Irod a dat poruncÄ sÄ fie tÄiaĹŁi toĹŁi pruncii din Betleem, îngerul Domnului s-a arÄtat în vis lui Iosif, zicând: "ScoalÄ-te, ia Pruncul Ĺi pe mama Lui Ĺi fugi în Egipt". Ĺi a fugit în Egipt NÄscÄtoarea de Dumnezeu cu Pruncul Ĺi cu Iosif, pentru douÄ pricini: întâi ca sÄ se plineascÄ ceea ce s-a zis prin proorocul: "Din Egipt am chemat pe Fiul Meu"; a doua, ca sÄ se închidÄ gura ereticilor. DacÄ Maica Domnului n-ar fi fugit cu Pruncul în Egipt Ĺi ar fi fost prins Pruncul Ĺi ucis, atunci s-ar fi împiedicat mântuirea oamenilor; iar dacÄ ar fi rÄmas în Palestina Ĺi n-ar fi fost ucis de Irod, Ĺi ar fi scÄpat tocmai pentru ca sÄ poatÄ împlini mântuirea oamenilor, atunci mulĹŁi ar fi socotit cÄ a purtat o nÄlucÄ de trup Ĺi nu trup adevÄrat, iar ereticii fÄrÄ de Dumnezeu ar fi îndrÄznit sÄ zicÄ: "DacÄ ar fi purtat trup, ar fi fost ucis de sabie; dar dacÄ n-a fost ucis, înseamnÄ cÄ nÄlucire este naĹterea Lui". Pentru aceasta a fugit în Egipt, ca sa sfarâme idolii de acolo Ĺi sÄ mântuiascÄ toatÄ lumea în vremea mântuitoarei RÄstigniri Ĺi învieri.
Sinaxarul sÄrbÄtorii dupÄ PÄrintele Macarie de la MÄnÄstirea athonitÄ Simonos-Petras.
Linkuri:
Tot în aceastÄ zi, pomenirea celui între sfinĹŁi PÄrintelui nostru Eftimie MÄrturisitorul, episcopul Sardelor.
Cel între sfinĹŁi PÄrintele nostru Eftimie a trÄit pe vremea împÄraĹŁilor Constantin Ĺi Irina. Mai întâi a strÄlucit ca o stea în viaĹŁa cÄlugÄreascÄ, apoi a fost fÄcut arhiereu. La Sinodul al doilea de la Niceea a zdrobit cu putere pe eretici. ÎmpÄraĹŁii vÄzând cÄ este atât de priceput, l-au trimis în multe solii. Când Nichifor s-a urcat pe tronul împÄrÄtesc Ĺi a început sÄ trÄiascÄ nelegiuit, sfântul l-a mustrat. ÎmpÄratul l-a surghiunit în Apus, în Patalarea, împreunÄ cu alĹŁi episcopi ortodocĹi. De atunci Ĺi pânÄ la pÄtimirea sa ca mÄrturisitor. Vreme de 29 de ani, fericitul nu Ĺi-a mai vÄzut mitropolia. Când s-au schimbat împÄraĹŁii Ĺi a venit pe tronul împÄrÄĹŁiei romane Leon, cel cu numele de fiarÄ, sfântul a fost chemat din surghiun. Ĺi l-a întrebat împÄratul de se închina sfintelor icoane. Sfântul s-a folosit de îndrÄzneala lui obiĹnuitÄ Ĺi l-a dat anatemei pe împÄrat. Tiranul s-a mâniat Ĺi l-a surghiunit din nou, în Ason. Când Leon cel prea rÄu a fost ucis cu sabia de împÄratul de dupÄ el, fericitul a fost chemat din Ason Ĺi i s-a cerut sÄ nu se închine sfintelor Icoane. Dar sfântul iarÄĹi l-a fulgerat Ĺi pe acest împÄrat cu cuvintele sale, strigând: "DacÄ cineva nu se închinÄ Domnului nostru Iisus Hristos zugrÄvit în icoanÄ, anatema sÄ fie". Pentru aceasta fericitul a fost bÄtut, surghiunit în Acrita Ĺi închis într-o temniĹŁÄ întunecoasÄ. Apoi a fost întins de patru inĹi Ĺi bÄtut vreme îndelungatÄ cu vine crude de bou. De pe urma rÄnilor acelora dureroase, sfântul s-a umflat ca un burduf. A mai trÄit numai opt zile dupÄ pÄtimire Ĺi Ĺi-a dat duhul lui, în mâinile lui Dumnezeu, strÄlucind mai mult decât soarele.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Constantin cel dintre iudei.
Cuviosul PÄrintele nostru Constantin era din cetatea Sinada. PÄrinĹŁii lui slujeau umbrei Legii, cÄ erau iudei. Pe când Constantin era copil mic Ĺi mergea cu mama lui, a vÄzut pe un creĹtin cÄ Ĺi-a fÄcut semnul Sfintei Cruci pe gurÄ când a cÄscat. De atunci o fÄcea Ĺi el aĹa cum l-a vÄzut pe acela. A îndrÄgit Ĺi celelalte fapte creĹtineĹti Ĺi le fÄcea cu credinĹŁÄ fierbinte. Din pricina aceasta îi strÄlucea faĹŁa. A fost învÄĹŁat de sus de la Dumnezeu tainele creĹtine Ĺi a stat nemâncat câteva zile.
OdatÄ o evreicÄ tânÄrÄ a tÄbÄrât asupra lui cu gând de desfrânare. Iar el, vrând sÄ cunoascÄ din nou prin faptÄ puterea Sfintei Cruci, a fÄcut deasupra fetei semnul Sfintei Cruci Ĺi deodatÄ a vÄzut cÄ fata se prÄbuĹeĹte la pÄmânt mutÄ Ĺi moartÄ; Ĺi s-a minunat. A fÄcut apoi deasupra celei ce zÄcea moartÄ, iarÄĹi, semnul Sfintei Cruci Ĺi a înviat-o.
PovÄĹŁuit de un nor dumnezeiesc, s-a dus la o mÄnÄstire numitÄ Fuvution în care strÄluceau în virtute niĹte bÄrbaĹŁi vestiĹŁi ce duceau viaĹŁÄ schimniceascÄ. A povestit stareĹŁului cele petrecute cu el. StareĹŁul a poruncit sÄ i se aducÄ o cruce Ĺi i-a spus sÄ o sÄrute, Ĺi pe când sÄruta fericitul cu evlavie partea de jos a Sfintei Cruci, atunci crucea, arma aceea cinstitÄ în întregime cu braĹŁele ei s-a rezemat pe cuviosul lui cap Ĺi a întipÄrit pe el chipul crucii, care a rÄmas neĹters pânÄ la moartea lui. Apoi a fost învrednicit de dumnezeiescul botez Ĺi a primit numele de Constantin. DupÄ botez a urmat un lucru de minune. Pe piatra pe care au stat picioarele sale când a ieĹit din colimvitra au rÄmas urmele picioarelor lui. Ĺi aĹa a început luptele cele duhovniceĹti Ĺi se sârguia sÄ întreacÄ pe toĹŁi în aspra vieĹŁuire. Lucra Ĺi el corturi; ca Ĺi Sfântul Apostol Pavel. Când îĹi fÄcea rugÄciunile cÄtre Dumnezeu, locul se umplea de bunÄ mireasmÄ. Când mergea la bisericÄ, uĹile bisericii se deschideau de la sine, înaintea lui. Pentru curÄĹŁia sufletului lui cunoĹtea gândurile fraĹŁilor mÄnÄstirii.
Apoi a ieĹit din mÄnÄstirea Fuvution Ĺi s-a dus în Muntele Olimpului Ĺi de acolo în Mira, Ĺi pe urmÄ în Cipru, Ĺi de la Cipru la Atalia Ĺi acolo a trecut cu picioarele un râu ce nu putea fi trecut decât cu barca. Ĺi dupÄ ce a umblat Ĺi prin alte multe locuri s-a întors iarÄĹi în Olimp Ĺi acolo a stat patruzeci de zile nu numai flÄmând, ci Ĺi îngropat pânÄ la mijloc într-o groapÄ. DupÄ acestea, fÄrÄ voia lui, a fost hirotonit preot, dar n-a pÄrÄsit o clipÄ luptele cele pustniceĹti. Cu opt luni înainte a cunoscut plecarea lui la Dumnezeu Ĺi aĹa, dupÄ trecerea lor, s-a mutat la Domnul. Mai înainte de mutare, a spus celor din jurul lui cu de-amÄnuntul toatÄ viaĹŁa Ĺi faptele lui.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Evarest.
Cuviosul PÄrintele nostru Evarest a trÄit pe vremea împÄratului Leon, luptÄtorul împotriva sfintelor icoane. Se cobora din oameni însemnaĹŁi din GalaĹŁia Asiei. A fost dat sÄ înveĹŁe carte Ĺi a ajuns bun Ĺi de folos tuturor. Ducându-se la Constantinopol a tras în gazdÄ la unul din mai-marii oraĹului, rudÄ cu el, Vriente cu numele, patrician cu dregÄtoria. A stat la el câteva zile. Ivindu-se o nevoie, împÄrÄteasa Teodora l-a trimis pe Vriente patricianul sol la bulgari. Vriente l-a luat cu el Ĺi pe cinstitul Evarest. Când au ajuns la locul numit Scopelon s-au aĹezat sÄ se odihneascÄ puĹŁin. DupÄ rânduiala lui Dumnezeu, fericitul Evarest a întâlnit aici un bÄtrân care ducea viaĹŁÄ schimniceascÄ. Ĺi dupÄ dorinĹŁa sa a fost tuns de acel cÄlugÄr Ĺi a luat cu dragoste jugul cel uĹor al Domnului. Mai târziu bÄtrânul acela l-a binecuvântat, i-a dat scrisori Ĺi l-a trimis la MÄnÄstirea Studion; a fost primit în mÄnÄstire Ĺi a început nevoinĹŁele sale cele schimniceĹti. Alegea ca pildÄ de urmat pe un frate care îi întrecea pe ceilalĹŁi în virtute Ĺi cÄuta sÄ fie tot ca el de nevoitor. StrÄduinĹŁele Ĺi nevoinĹŁele lui nu-i cu putinĹŁÄ sÄ le înĹiram. În astfel de nevoinĹŁe trÄind în chip bineplÄcut lui Dumnezeu Ĺi-a dat lui Dumnezeu duhul, când a ajuns în al Ĺaptezeci Ĺi noualea an al vieĹŁii lui. Cinstitul lui trup a fost îngropat în MÄnÄstirea lui Cocorovie.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Sfântului noului sfinĹŁit Mucenic Constantie Rusul, care a pÄtimit în Constantinopol în anul 1743.
Tot în aceastÄ zi Ĺi pomenirea Sfântului Preacuviosului PÄrintelui nostru Nicodim, arhimandritul din lavra Sfintei MÄnÄstiri Tismana.
Tot Sfântul Ĺi Preacuviosul PÄrintele nostru Nicodim era de neam sloven, nÄscut Ĺi crescut în dreapta credinĹŁÄ. DupÄ ce a primit sfântul Ĺi îngerescul chip al cÄlugÄriei Ĺi harul preoĹŁiei, a pustnicit prin multe locuri, adunând la sine toatÄ fapta cea bunÄ prin iubire de osteneli Ĺi alte petreceri îmbunÄtÄĹŁite.
Tot când a venit în pÄrĹŁile acestea ale ŢÄrii RomâneĹti a trÄit în multe trude Ĺi osteneli sufleteĹti Ĺi a petrecut cu neîncetate rugÄciuni prin munĹŁii pÄmântului acestuia. Sfântul Nicodim a zidit multe altare lui Dumnezeu, precum se istoriseĹte pânÄ în ziua de azi. Mai întâi pe apa Motrului, apoi MÄnÄstirea de la VodiĹŁa, pe numele Sfântului Antonie cel Mare. Acolo a fÄcut chinovie de mulĹŁi pÄrinĹŁi Ĺi fraĹŁi întru Hristos Ĺi a vieĹŁuit în acea mÄnÄstire multÄ vreme, sfântul.
DupÄ aceea, prin descoperire dumnezeiascÄ, a mers la locul ce se numeĹte Tismana. Cu voia lui Dumnezeu, a zidit acolo, cu ale sale trude Ĺi osteneli, altar dumnezeiesc Ĺi locaĹ de viaĹŁÄ de obĹte. MulĹŁime mare de cÄlugÄri s-a adunat acolo; iar Sfântul Nicodim vieĹŁuia cu aceĹti fraĹŁi întru Hristos; le era chip Ĺi pildÄ de fapte bune, Ĺi-i povÄĹŁuia pe calea mântuirii. Ĺi luând sfântul de la Dumnezeu harul facerii de minuni Ĺi putere asupra duhurilor celor necurate, multe Ĺi nenumÄrate minuni a fÄcut cât a trÄit în viaĹŁÄ. A alungat demoni Ĺi a tÄmÄduit toatÄ boala Ĺi toatÄ neputinĹŁa. Se spune cÄ Ĺi în foc a intrat Ĺi a ieĹit nevÄtÄmat; focul nu s-a atins nici de haine, nici de pÄrul capului sÄu. A mai fÄcut Ĺi alte minuni Ĺi nespuse lucruri cu puterea lui Hristos. Ĺi aĹa, ajungând cu sfinĹŁenie pânÄ la adânci bÄtrâneĹŁi, s-a mutat din viaĹŁa aceasta vremelnicÄ la viaĹŁa cea cereascÄ Ĺi nepieritoare. Întru aceastÄ lunÄ în douÄzeci Ĺi Ĺase de zile. Ĺi au fost îngropate cinstitele Ĺi sfintele sale moaĹte în sfânta Ĺi dumnezeiasca sa mÄnÄstire Tismana, unde se face slujba Ĺi prÄznuirea sa în toĹŁi anii. Mormântul sÄu stÄ întru pomenire pânÄ în ziua de azi, cu candela neadormitÄ.
DupÄ ce Dumnezeu a preaslÄvit moaĹtele sale cu mireasma dumnezeiascÄ de bun miros, cu har izvorâtor de mir Ĺi cu facere de minuni, au fost scoase din mormânt Ĺi puse în raclÄ Ĺi aĹezate înÄuntru cu cinste în sfânta bisericÄ, aĹa ca Ĺi moaĹtele Sfântului Grigorie Decapolitul în sfânta MÄnÄstire BistriĹŁa. DupÄ trecere de mulĹŁi ani, un domn al ĹŁÄrii acesteia a vrut sÄ ridice din MÄnÄstirea Tismana moaĹtele Sfântului Nicodim, sÄ le ducÄ în BucureĹti, ca sÄ fie acolo stÄtÄtoare. Dar n-a fost voia sfântului sÄ se înstrÄineze moaĹtele sale din locaĹul sÄu. Ĺi cu minune s-a fÄcut de a pÄrÄsit domnul acela gândul sÄu Ĺi lucrul cel neplÄcut sfântului. CÄ îndatÄ s-a arÄtat în vedenie unuia din cÄlugÄri Ĺi i-a poruncit sÄ spunÄ stareĹŁului sÄ-i ascundÄ moaĹtele Ĺi numai un deget sÄ ia de la mâna lui Ĺi sÄ-l opreascÄ pentru evlavia credincioĹilor. Sfântul Nicodim s-a arÄtat în acelaĹi chip Ĺi stareĹŁului; i-a dat ca Ĺi fratelui aceeaĹi poruncÄ. ÎncredinĹŁându-se dar stareĹŁul, a luat un deget de la mâna sfântului Ĺi mir de la moaĹtele sale.
Degetul Ĺi sfântul mir, pus într-un vas de cositor, împreunÄ cu o cruce de plumb ce o purta sfântul la gât, se aflÄ în sfânta mÄnÄstire pânÄ în ziua de azi, ca odoare duhovniceĹti cinstite Ĺi de mult preĹŁ. Din sfântul mir nimeni n-are voie sÄ ia; se îngÄduie sÄ se sÄrute vasul Ĺi se umplu toĹŁi de nespusÄ mireasmÄ duhovniceascÄ. Ascunzându-se dar în acest chip moaĹtele sfântului, de care se Ĺtia numai din stareĹŁ în stareĹŁ Ĺi unul din fraĹŁii mÄnÄstirii. Iar mai pe urma, din întâmplÄrile vremilor celor cu multe robii, au rÄmas moaĹtele sfântului de tot tÄinuite Ĺi neĹtiute de nimeni pânÄ în ziua de azi. Poate cÄ aĹa a fost voia sfântului. Cele mai sus numite sfinte Ĺi cinstite odoare sunt îndestulÄtoare pentru mângâierea pÄrinĹŁilor mÄnÄstirii Ĺi a celorlalĹŁi locuitori creĹtini. Ele fac Ĺi acum multe Ĺi nenumÄrate minuni. Duhurile necurate din oameni se alungÄ cu chemarea numelui sfântului; vindecÄri de multe feluri de boli se dÄruiesc celor ce nÄzuiesc Ĺi aleargÄ cu credinĹŁÄ la ajutorul sfântului; pÄmântul Ĺi ĹŁara aceasta se pÄzeĹte cu rugÄciunile Ĺi ajutorul Sfântului Nicodim de multe nevoi; iar sfânta Ĺi dumnezeiasca MÄnÄstire Tismana, care ĹŁine Ĺi are comoarÄ de mult preĹŁ sfintele sale moaĹte, este pÄzitÄ Ĺi apÄratÄ totdeauna, cu grabnica lui folosinĹŁÄ, de multe bântuieli ale vÄzuĹŁilor Ĺi nevÄzuĹŁilor vrÄjmaĹi.
În urma hotÄrârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie 1955, în catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova s-a oficiat sfânta slujbÄ a Sfântului Nicodim, ca început al sÄvârĹirii de atunci înainte, a slujbei Sfântului Nicodim în toate bisericile din Biserica OrtodoxÄ RomânÄ.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.