Sinaxar 29 Decembrie
În aceastÄ lunÄ, în ziua a douÄzeci Ĺi noua, pomenirea sfinĹŁilor paisprezece mii de prunci, uciĹi de Irod.
Irod, împÄratul iudeilor, a poruncit magilor sÄ se întoarcÄ pe la el ca sÄ-i spunÄ Ĺi lui unde este ÎmpÄratul, Care S-a nÄscut Ĺi pe Care li-L vestise steaua ce-o urmau, pentru ca sÄ se închine Ĺi el Lui. Îngerul Domnului însÄ le-a spus magilor sÄ nu mai treacÄ pe la Irod, ci sÄ se ducÄ pe alta cale în ĹŁara lor. Ĺi aĹa au fÄcut. Irod, vÄzând cÄ a fost înĹelat de magi, s-a supÄrat tare. A cercetat cu de-amÄnuntul vremea când s-a arÄtat steaua Ĺi a trimis ostaĹi ca sÄ omoare pe toĹŁi pruncii, din Betleem Ĺi din împrejurimi, de la doi ani în jos. CÄ se gândea cÄ de va ucide pe toĹŁi pruncii, atunci va ucide negreĹit Ĺi pe ÎmpÄratul ce va sÄ fie, Ĺi nu va mai unelti împotriva tronului lui. Dar în zadar s-a ostenit, nebunul! Nu-Ĺi dÄdea seama, cÄ omul nu poate împiedica voia lui Dumnezeu. Ĺi aĹa Irod a pricinuit pruncilor împÄrÄĹŁia cerurilor, iar lui Ĺi-a pricinuit osânda veĹnicÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea tuturor creĹtinilor Ĺi fraĹŁilor noĹtri ce s-au sÄvârĹit de foame, de sete, de sabie Ĺi de frig.
Slujba lor se sÄvârĹeĹte în Halcopratia, în biserica Preasfintei NÄscÄtoarei de Dumnezeu, unde este Ĺi sfânta raclÄ.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Marcel, stareĹŁul MÄnÄstirii AchimiĹŁilor, adicÄ a neadormiĹŁilor.
Cuviosul PÄrintele nostru Marcel era din Apamia, oraĹ în cea de a doua Sirie, dintr-un neam cinstit Ĺi vestit. A învÄĹŁat toatÄ ĹtiinĹŁa acelei vremi, dar dispreĹŁuind-o, a pÄrÄsit toate averile sale Ĺi s-a dus la Efes, unde a gÄzduit la niĹte binecredincioĹi creĹtini. A intrat apoi în una din mÄnÄstirile de acolo Ĺi a dus viaĹŁÄ îmbunÄtÄĹŁitÄ de schimnic. Aflând de petrecerea dumnezeiascÄ a Sf. Alexandru, care vieĹŁuia în MÄnÄstirea neadormiĹŁilor, s-a dus la el. A rÄmas Ĺi el în mÄnÄstire Ĺi-i întrecea pe toĹŁi fraĹŁii prin sporul lui de fiecare zi în virtute. DupÄ adormirea stareĹŁului Alexandru Ĺi al lui Iacob, stareĹŁul de dupÄ el, a fost rânduit Cuviosul Marcel stareĹŁ al mÄnÄstirii. Cu harul lui Hristos a sÄvârĹit multe minuni. A adormit în MÄnÄstirea neadormiĹŁilor Ĺi s-a odihnit în Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintelui nostru Tadeu MÄrturisitorul.
Cel între sfinĹŁi PÄrintele nostru Tadeu a fost rob slobozit al lui Teodor, care, cu putere împÄrÄteascÄ, a luat MÄnÄstirea StudiĹŁilor Ĺi a fÄcut-o chinovie. Tadeu Ĺi-a tuns parul capului în mÄnÄstirea lui Teodor Ĺi s-a fÄcut cÄlugÄr. Ducea viaĹŁÄ bineplÄcutÄ lui Dumnezeu Ĺi era iubit de toĹŁi. Postea Ĺi priveghea mult; îĹi înfrâna limba, lua aminte la dumnezeieĹtile cuvinte, se culca pe pÄmânt, era foarte supus Ĺi nu avea altÄ avere decât hainele de pe el.
Cu îngÄduinĹŁa lui Dumnezeu, împÄrÄĹŁeau pe vremea aceea Mihai Bâlbâitul Ĺi Teofil, fiul lui, împÄraĹŁi rÄucredincioĹi Ĺi luptÄtori împotriva sfintelor icoane. AceĹtia au închis pe unii episcopi Ĺi stareĹŁi binecredincioĹi, iar pe alĹŁii i-au surghiunit. Printre aceĹtia s-a aflat Ĺi marele luptÄtor Teodor, pÄrintele Ĺi stareĹŁul Cuviosului Tadeu.
OdatÄ s-a dus cu Teodor la palatul împÄrÄtesc Ĺi acest purtÄtor de Dumnezeu Tadeu. Aprins de râvnÄ dumnezeiascÄ, a mustrat pe împÄratul acela rÄucredincios înaintea întregului senat. ÎmpÄratul a poruncit sÄ aducÄ icoana Mântuitorului sÄ o punÄ pe pÄmânt, iar pe Sf. Tadeu sÄ-l aĹeze pe sfânta icoanÄ. Sfântul n-a vrut. Atunci a fost luat cu sila de niĹte bÄrbaĹŁi puternici Ĺi ĹŁinut deasupra ei, ca sÄ nu se miĹte. Ĺi i-a zis tiranul: "IatÄ ai cÄlcat icoana lui Hristos! PrimeĹte dar Ĺi celelalte învÄĹŁÄturi ale noastre".
Sfântul însÄ, luminat cu adevÄrat la suflet, i-a rÄspuns: "Eu, prea rÄucredinciosule Ĺi tirane, plin de toatÄ necurÄĹŁenia, n-am fÄcut asta cu voia mea, sÄ mÄ fereascÄ Dumnezeu!, ci prin viclenia ta Ĺi nedreapta ta judecatÄ. Eu, dimpotrivÄ, mÄ închin sfintei icoane a Domnului Ĺi Dumnezeului meu, o sÄrut Ĺi vreau cu dragÄ inimÄ sÄ mor pentru ea!".
Cu aceste cuvinte a fost fÄcut de ruĹine ticÄlosul de împÄrat. Dar pentru cÄ a fost ocÄrât de un ĹŁÄran, de un scit Ĺi de un om de rând, a poruncit sÄ fie trântit la pÄmânt înaintea lui Ĺi bÄtut fÄrÄ milÄ. Ĺi l-au lovit mult cu ciomegele, pânÄ ce au socotit cÄ Ĺi-a dat sufletul. Crezând cÄ a murit, l-au târât de picioare afarÄ. Unii din cei ce erau acolo l-au legat Ĺi l-au târât ca pe un stârv Ĺi ca pe o necurÄĹŁenie prin tot târgul. L-au aruncat apoi lângÄ zidul cetÄĹŁii, în partea dinspre izvor, s-au întors Ĺi s-au spÄlat.
Iar fericitul Tadeu, suferind toate cu mulĹŁumire Ĺi cu bÄrbÄĹŁie, a mai trÄit trei zile, apoi s-a dus la Domnul.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea sfinĹŁirii bisericii sfinĹŁilor patruzeci de Mucenici, ce se afla alÄturi de Halcotetrapilu.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintele nostru Veniamin, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului PÄrintele nostru Antinodor, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Tot în aceastÄ zi, pomenirea Cuviosului Gheorghe, episcopul Nicomidiei, fÄcÄtorul câtorva canoane de cântÄri Ĺi tropare, care cu pace s-a sÄvârĹit.
Cu ale lor sfinte rugÄciuni, Doamne, miluieĹte-ne Ĺi ne mântuieĹte pe noi. Amin.
Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox.