Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

Una dintre cele mai conoscute icoane ale Sfintei Ecaterina este din secolul al XIII-lea și se află în Mănăstirea Sfintei Ecaterina din Sinai. Aici, Sfânta Ecaterina este înfățișată cu veșminte împărătești, întrucât era de viță regală, fiica domnitorului din Cipru. Pe cap are o coroană cu pietre prețioase, iar în partea de jos a veșmântului se află o bucată de material în formă de scut, ceea ce semnifică rolul sfintei - protectoare a credinței. În mâna dreaptă, Sfânta Ecaterina ține crucea, arma împotriva vrăjmașilor, iar cealaltă mână e deschisă într-un gest de rugăciune și de acceptare a harului.

În jurul Sfintei Ecaterina sunt zugravite scene din viața ei. Rândul de sus, din prima scenă, relatează modul în care îngerul s-a arătat Sfintei Ecaterina, după care, sfânta este înfățișată înaintea Împăratului Maximian. Următoarea compoziție cuprinde discuția cu filosofii păgâni, pe care sfânta i-a învins cu înțelepciunea sa. În partea de jos a icoanei sunt prezentate scenele de martiriu: arderea pe rug și tragerea pe roată. În stânga și în dreapta putem observa convorbirea sfintei, din temniță, cu împăratul. Una dintre cele mai importante scene este aceea în care este reprezentat finalul său tragic - tăierea capului.

Această icoană însumează evenimentele importante din viața sfintei, care dau mărturie de trăirea și viața sa în Hristos Domnul. În fața ei s-au făcut multe minuni și vindecări sufletești și trupești.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

Vizualizari: 376

Id: 24815

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.