Ajuta postul rugaciunea?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ajuta postul rugaciunea?

- Părinte Teofil, ştim că Mântuitorul recomanda ucenicilor săi postul împreunat cu rugăciunea. Credeţi că postul ajută rugăciunea?

- Orice faptă bună ajută rugăciunea, orice rugăciune ajută şi fapta bună. Cineva care nu posteşte după rânduiala Bisericii nu se încadrează într-o anumită disciplină şi neîncadrându-se într-o anumită disciplină, îşi prejudiciază interiorul prin faptul că face fapte ale necredinţei şi atunci se înmulţeşte în suflet necredinţa. Or, rugăciunea este o expresie a credinţei şi ea este ajutată şi de post, care este o faptă pe care o binecuvântează Domnul Hristos, pe care o cere Domnul Hristos, pe care o cere Biserica prin rânduielile ei care sunt rânduieli şi de postire.

În Biserica Ortodoxă postul este obligatoriu. Cei care postesc se simt cumva mai proprii pentru rugăciune, bineînţeles când postul se face în mod raţional, când cel care posteşte nu duce postul la extremă, pentru că dacă se exagerează în post se împuţinează şi energiile sufleteşti pe care le-am putea folosi în rugăciune. De aceea Sfântul Antonie cel Mare spune că sunt unii care şi-au topit trupurile cu înfrânarea, dar pentru că nu au avut ei dreptă socotinţă, departe de la Dumnezeu s-au făcut. Noi nu ne ocupăm aici de exagerările care pot să fie, ci avem în vedere postul care se face în mod normal şi care este obligatoriu în Biserica Ortodoxă şi care este ajutător şi pentru rugăciune: „acest soi de demoni, spune Domnul Hristos, cu un prilej oarecare, nu poate fi scos afară decât prin rugăciune şi prin post” (Marcu 9, 29), prin rugăciunea la care se adaugă postul, prin postul care dă prilej la rugăciune.

(Întâmpinări, Interviuri cu Părintele Teofil Părăian, realizate de Sabin Vodă, Editura Sophia, București, 2000, pp. 56-57)

Categoria: Articole

Cautare:

Ajuta postul rugaciunea?

Vizualizari: 450

Id: 14948

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.