Analizand soarele il poti intelege pe Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Analizand soarele il poti intelege pe Dumnezeu

Cu cât soarele este mai aproape, cu atât umbra devine mai mică şi, cu cât se îndepărtează, cu atât umbra devine mai mare. Iar când apune soarele, dispare şi umbra. Tot aşa, cu cât Dumnezeu este mai aproape de om, cu atât mai mic se face omul pe sine, cu atât mai mult se umileşte şi se smereşte. Îşi vede, pe de o parte, nevrednicia şi nimicnicia sa, iar pe de altă parte, vede măreţia lui Dumnezeu şi de aceea se smereşte. Dimpotrivă, cu cât Dumnezeu este mai departe de om, cu atât mai mult omul se înalţă, se preamăreşte şi se mândreşte. Iar când Dumnezeu este cu totul despărţit de om, acesta piere, aşa cum piere umbra când soarele apune. Ia aminte, omule, ca nu cumva, înălţându-te cu mintea, să cazi precum diavolul. Nu te înălţa cu mintea, ci teme-te. „Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa" (Luca 18:14).

(Sfântul Tihon din ZadonskComoară duhovnicească, din lume adunată, Editura Egumenița, Galați, 2008, p. 11)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Analizand soarele il poti intelege pe Dumnezeu

Vizualizari: 461

Id: 17773

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.