ARHIMANDRITUL ANTIPA DINESCU :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

ARHIMANDRITUL ANTIPA DINESCU :: Pateric romanesc


ARHIMANDRITUL ANTIPA DINESCU -
Schitul Prodromul-Athos


(1859-1942)


Acest venerabil duhovnic si arhimandrit a fost cel mai vrednic staret al Schitului Prodromul, dupa anul 1900. S-a nascut in judetul Prahova, din parinti iubitori de Dumnezeu. Fiind chemat de Duhul Sfant la viata calugareasca, in anul 1880 s-a dus la Schitul Romanesc Prodromul din Muntele Athos. Acolo s-a calugarit si a invatat ascultarea, smerenia si cantarea bisericeasca de la cei mai buni calugari romani, printre care se distingea Schimonahul Nectarie protopsaltul.


In anul 1890 s-a invrednicit de darul preotiei, savarsind cele sfinte cu deosebita evlavie. Apoi a fost numit superior al Schitului Darvari din Bucuresti, metocul Schitului Prodromul, dovedindu-se un duhovnic iscusit. In anul 1900 a fost ales de toti staret al Schitului Prodromul, pe care l-a condus cu o rara blandete si intelepciune timp de 14 ani. Era duhovnic ales, preot iubitor de cele sfinte, calugar cu bun chip, staret si parinte cu multi fii sufletesti. Iata darurile staretului Antipa Dinescu. Sub egumenia lui, Schitul Prodromul a trait o epoca de inflorire, avand o obste de peste 100 de calugari.


In anul 1914, Cuviosul Arhimandrit Antipa vine in tara cu cativa ucenici si ajunge staret al Manastirii Caldarusani, pe care o povatuieste cu o rara pricepere 20 de ani. Pe langa buna chivernisire a manastirii, parintele Antipa devine mare duhovnic al calugarilor si al mirenilor, cautat si pretuit de toti.


Retragandu-se din nou in Athos, s-a nevoit 8 ani impreuna cu ucenicul sau, intr-o chilie pe malul marii, ajungand duhovnic vestit in tot muntele. Savarsindu-si calatoria, in anul 1942 si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost ingropat acolo, langa mare.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL ANTIPA DINESCU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 824

Id: 1211

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.