ARHIMANDRITUL GRIGORIE GEORGESCU :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

ARHIMANDRITUL GRIGORIE GEORGESCU :: Pateric romanesc


ARHIMANDRITUL GRIGORIE GEORGESCU -
Manastirea Cheia-Prahova


(1861-1940)


 


Vrednicul de pomenire arhimandritul Grigorie Georgescu a fost cel mai ales staret al Manastirii Cheia, dupa anul 1900. Fiu de parinti credinciosi, de loc din comuna Sacele-Brasov, la varsta de 18 ani trece Carpatii si se stabileste in Manastirea Ciolanu-Buzau. In anul 1882 se duce la Sfantul Munte pentru a se desavarsi in nevointa duhovniceasca. In anul 1886 primeste tunderea monahala in Schitul Romanesc Prodromul, unde ramane sub ascultare opt ani de zile.


 


Impodobit cu multe fapte bune, in anul 1890, monahul Grigorie se intoarce de la Athos si se stabileste definitiv la Manastirea Cheia. Aici s-a invrednicit de harul preotiei, ajungand un bun duhovnic si slujitor al Sfantului Altar. Intre anii 1894-1909, ieromonahul Grigorie a slujit ca preot si duhovnic, atat la Manastirea Cheia, cat si la manastirea de maici Suzana, savarsind cele sfinte si crescand multi fii duhovnicesti.


 


In anul 1909, parintele Grigorie a fost ales staret al Manastirii Cheia, pe care a condus-o cu multa demnitate si intelepciune timp de 25 de ani. Slujea cu evlavie cele sfinte, predica frumos, mangaia oamenii, imbarbata pe calugari, ajuta copiii saraci la scoala, mentinea o deplina ordine si disciplina in manastire. A ajutat, de asemenea, la constructia unor biserici noi prin sate, precum si la inaltarea unei scoli primare in comuna Izvoarele-Prahova.


 


Numele parintelui Grigorie era renumit pe Valea Teleajenului. Un duhovnic model pentru mireni si calugari. Veneau la el credinciosi din Tara Barsei, din partile Brasovului, din tinutul Prahovei si de pe Valea Buzaului si il gaseau pe parintele plin de dragoste si aprins ca o candela.


 


Asa a luminat batranul, ca o faclie intre oameni, o jumatate de secol. In anul 1934 se retrage din staretie, iar in anul 1940 se muta la odihna cea de veci, in lumina lui Hristos.  

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL GRIGORIE GEORGESCU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 720

Id: 1207

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.