Asupra sufletului omenesc este de lucru mereu, pe masura ce se curata ochii sufletesti

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Asupra sufletului omenesc este de lucru mereu, pe masura ce se curata ochii sufletesti

Dacă un caracter liniştit ajută la sporirea duhovnicească, cu atât mai mult unul mânios. Ajunge numai ca această putere a mâniei să fie întoarsă împotriva răului, a patimilor sufleteşti.

Precum la icoana sculptată este de lucru neîncetat atunci când se lucrează la ea cu lupa, tot astfel şi asupra sufletului omenesc este de lucru mereu, pe măsură ce se curăţă ochii sufleteşti şi devin telescoape.

Dacă vreodată nu afli om să te oglindeşti duhovniceşte în el, depărtează-te puţin de chilia ta şi priveşte-te de acolo ca pe o a doua persoană şi vei afla multe defecte.

Dacă omul nu-şi cunoaşte pe omul său cel vechi, ca să se smerească în mod firesc, smerenia nu poate deveni în el o stare, şi astfel să se facă sălaş al harului dumnezeiesc.

Nu urmări să devii stareţ, pentru că şi a cugeta aceasta este o nereuşită. Nici să vrei să faci pe stareţul, dacă n-ai fost mai întâi ucenic.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Părinţi Aghioriţi, Flori din Grădina Maicii Domnului, Editura Evanghelismos, 2004, pp. 173-174)

Categoria: Articole

Cautare:

Asupra sufletului omenesc este de lucru mereu, pe masura ce se curata ochii sufletesti

Vizualizari: 339

Id: 16748

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.