Atitudinea pedagogica atunci cand iti pedepsesti copilul

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Atitudinea pedagogica atunci cand iti pedepsesti copilul

Părinţii trebuie să fie unanimi în ceea ce priveşte educaţia copiilor. Este inadmisibil ca unul să permită, iar celălalt nu, unul să pedepsească, iar celălat să-şi exprime cu voce tare nemulţumirea. În timpul pedepsei copiilor nu se fac obiecţii la adresa soţului sau a soţiei. Ele nu se fac nici în prezenţa copiilor. Mai târziu, când ei nu sunt de faţă, se poate discuta fapta copiilor şi pedeapsa aplicată. Uneori femeii nu-i rămâne altceva decât „să ascundă lacrimile în ziua mâniei tatălui” (R. Tagore). Chiar şi mânia trebuie să fie potolită, nu irascibilă sau rea; ce-i drept, „mânia potolită” este greu de mânuit. Apostolul ne învaţă: „mâniaţi-vă şi nu greşiţi” (Efeseni 4, 26). „Părinţilor, nu aţâţaţi la mânie pe copiii voştri, ca să nu se deznădăjduiască” (Coloseni 3, 21). Pe copii îi supără cel mai mult faptul că sunt pedepsiţi pe nedrept, că nu sunt înţelese dorinţele şi aspiraţiile lor, că sunt jigniţi, în pedeapsă trebuie să se întrevadă mila şi dragostea, speranţa iertării. Pedeapsa este abolită numai de către cel care o aplică, aceasta este o legitate a vieţii, căci şi canonul îl poate ridica doar cel care l-a dat. Această regulă nu este încălcată nici la moartea duhovnicului. Nu se permite ca toate faptele copiilor să fie trecute cu vederea. Dragostea trebuie să fie înţeleaptă, dar uneori şi să pedepsească. Expresia „Nu e voie” trebuie rostită cât mai rar, dar ferm, dacă sunt multe asemenea interdicţii, ele devin greu de îndeplinit, iar aceasta naşte la copii neascultarea.

(Preot prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2009, p. 166)

Categoria: Articole

Cautare:

Atitudinea pedagogica atunci cand iti pedepsesti copilul

Vizualizari: 429

Id: 19723

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.