Bucuria care nu se ia de la noi vine prin Cruce

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Bucuria care nu se ia de la noi vine prin Cruce

Primim daruri mari prin apropierea de Hristos, dar primim şi jugul Lui, şi povara Lui. Când vine peste noi o tristeţe, o descurajare, care nu ştim de unde vine, să ne rugăm ca şi cum ar fi a noastră, pentru că nu ştim cui îi facem bine cu rugăciunile. Cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu, cu atât primim mai multă putere şi trebuie s-o folosim.

Dacă ne întâlnim cu Dumnezeu în durerile şi necazurile noastre, atunci cunoaştem bucuria şi mângâierea lui Dumnezeu. Într-o bucurie pământească nu simţim uşor mângâierea Lui pentru că suntem copleşiţi de senzaţiile trupului şi simţirile sufletului legate de plăcere. Numai în trăirea unui necaz suntem total lipsiţi de percepţiile plăcerii simţuale şi devenim receptivi la mângâierea pe care ne-o dă Dumnezeu. Ce ne împiedică şi în necaz să simţim această mângâiere este uitarea lui Dumnezeu. Uităm să-L chemăm şi rămânem sensibili la stimulii veniţi prin simţuri. Şi din cauza asta nu suntem fericiţi. Dar pe măsură ce ne împărtăşim şi deprindem rugăciunea, devenim liberi faţă de forfota sensibilităţii psiho-somatice şi, prin asta, liberi de evenimentele exterioare. Viaţa noastră lăuntrică nu mai depinde de condiţiile exterioare şi nici de reverberaţia lor în cele interioare. Ci, dimpotrivă. Evenimentele exterioare se schimbă în funcţie de cele lăuntrice. Şi să aflăm şi să nu uităm, că în momentele de părăsire harul lucrează, iar noi ne probăm iubirea. Atunci să zicem „Doamne, ajută-mă, Doamne, miluieşte-mă!”.

Bucuria care nu se ia de la noi vine prin Cruce. Bucuria psihologică poate fi debordantă, dar dispare pentru că este prin fire efemeră. Este degrab-trecătoare pentru că este doar o învolburare a energiilor create ale psihismului nostru. Crucea face din inima omului un laborator în care toate ale noastre se oferă lui Dumnezeu pentru a le face ale Sale. Şi Domnul le face, le preface şi nu pleacă de la noi.

(Monahia Siluana Vlad, Uimiri, rostiri, pecetluiri, Ed. Doxologia, 2012, pp. 12-13)

Categoria: Articole

Cautare:

Bucuria care nu se ia de la noi vine prin Cruce

Vizualizari: 267

Id: 21479

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.