Cand alegem sa fim nepasatori si lenesi!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cand alegem sa fim nepasatori si lenesi!

Cine din veac a aflat pace în lumea patimilor trupeşti? Cine din veac a primit mângâiere desăvârşită? Nimeni. Nu şi-au risipit, oare, toţi viaţa în amărăciune şi întristare? Oare nu toţi şi-au sfârşit vieţile în zbucium şi tulburare? În sfârşit, toţi au fost fără de veste răpuşi de secera morţii! Nu este întru patimile trupeşti pace şi mângâiere adevărată, ci războire neîncetată şi luptă pentru suflet. Apoi iar, cu cât mai mult îndrăgeşti ceva, cu atât te vei întrista mai mult; cu cât mai mult îţi vei alipi inima de desfătarea trupească, cu atât mai multă îndurerare şi necaz vei primi după.

Dumnezeu, dorind să ne înalţe, ca pe nişte copii mici, de la cele de jos la cele înalte, până la o vreme a lăsat în faţa ochilor noştri această rânduială trupească precum ca nişte lapte, ca de la aceasta să ne înălţăm către desăvârşita şi înalta pricepere şi cunoştinţă. Însă cel nepăsător şi leneş, care nu se grijeşte a se înălţa către cele mai bune şi îndulcitoare - dumnezeiasca dorire şi cunoştinţă -, se opreşte, ca un copil fără de minte, la această îndulcire trupească a laptelui.

 

(Sfântul Dimitre al RostovuluiAlfabetul duhovnicesc, Editura Sophia, București, 2007, p. 58)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cand alegem sa fim nepasatori si lenesi!

Vizualizari: 359

Id: 17887

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.