Cand si de ce Vecernia se savarseste in cadrul Privegherii?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cand si de ce Vecernia se savarseste in cadrul Privegherii?

Creștinii participă la slujba Vecerniei și a Privegherii, cu scopul de a-I aduce lui Dumnezeu mulțumire pentru ziua ce a trecut și a-I cere ajutor pentru petrecerea în pace a nopții care începe.

În primele veacuri creștine, Vecernia se săvârşea după apusul soarelui, la ieşirea luceafărului de seară sau pe la aprinsul luminilor. Astăzi, această slujbă se săvârșește în ceasul al zecelea din zi, adică aproximativ la ora 16.00. Însă, în mănăstiri și în bisericile de parohie, la sărbătorile cu priveghere, adică sâmbătă seara, în ajunul praznicelor împărăteşti şi al sărbătorilor sfinţilor mai importanţi, Vecernia are loc după apusul soarelui, fiind săvărșită împreună cu Litia şi Utrenia.

Aceste slujbe unite poartă numele de Priveghere și amintesc de vremurile de început ale creştinismului, când cultul se oficia mai ales seara sau noaptea, în ascuns, pentru a se feri de autorităţile romane, păgâne. O altă explicație a faptului că Privegherea are loc în timpul serii şi a nopţii este nota de solemnitate şi atmosfera de mister, care predispun în chip special sufletul religios spre rugăciune.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Cand si de ce Vecernia se savarseste in cadrul Privegherii?

Vizualizari: 301

Id: 25626

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.