CATEHUMENII

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CATEHUMENII


CATEHUMENII


301. - Oamenii care nu sunt crestini si vor sa se pregateasca pentru botez se numesc catehumeni. Copilul pana ce se boteaza este catehumen in virtutea credintei parintilor si a nasului sau.


Catehumenii varstnici trebuiesc pregatiti mai mult timp, pentru ca mai intai sa invete dogmele de credinta morala si culta si apoi, dupa ce dau dovada de statornicie in credinta crestina, sa fie botezati. (Luca 1, 4; F. Ap. 18, 28; I Cor. 14, 19; Gal. 6, 6). Ei pot sta la slujba Liturghiei numai pana dupa citirea evangheliei (Laod. 19). De regula catehumenii se boteaza la Paste, Rusalii, Craciun si Boboteaza, insa exceptional se pot boteza oricand. Cel ce invata pe catehumen, se numeste catehet, iar cartea in care se cuprind pe scurt invataturile crestine se numeste catehism.


302. -”Un facator de nelegiuiri mari, un desfranat, un molatic, un vrajitor, un descantator, un astrolog, un ghicitor, un fermecator, un cantator cu fluierul, un sarlatan, un facator de amulete, unul care stropeste cu apa vrajita, un talmacitor de semne,… sa fie pus la incercare multa vreme, caci rautatea lor cu greu se poate curati. Daca inceteaza de la aceste fapte rele, ei pot fi primiti, daca nu se supun sa fie indepartati… Catehumenul sa fie trei ani catehizat. insa, daca este destoinic si are bunavointa la fapte bune, sa fie primit, caci nu timpul, ci felul vietii se are in vedere”. - Const. Apost.VIII, 32.-


303. -”Celor ce se catehizeaza se cuvine a invata credinta (crezul si dogmele ortodoxe) si, in a cincea zi din saptamana (joia) sa rosteasca in fata episcopului sau prezbiterilor tot ce a invatat spre control si sa primeasca alte lectii”. VI ec.78.


304. -”Catehumenul care s-a introdus in biserica si sta in randul catehumenilor, daca va pacatui facandu-se nevrednic, de este dintre cei ce ingenunchiaza, sa fie retrogradat intre ascultatori pana ce se va indrepta. Daca va pacatui si din starea de ascultator, atunci sa se excluda din biserica”. Neocez. 5.


305. -”Cei ce au primit botezul, fiind bolnavi, apoi s-au vindecat, sa continue a invata simbolul credintei (cu explicarea dogmelor) si sa recunoasca ca s-au invrednicit de dumnezeiescul dar” (din mila Domnului). -Laod. 47.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

CATEHUMENII

Vizualizari: 1034

Id: 591

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.