Ce bine m-am simtit la Liturghie!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce bine m-am simtit la Liturghie!

"Ce bine m-am simţit la Liturghie!" Intâi de toa­te, Liturghia nu este o simţire. Adevărul Liturghiei este independent de propria noastră simţire. Astăzi slujba mi s-a părut de nesuferit, seacă, n-am înţeles nici măcar ce Evanghelie s-a citit, dar asta nu înseamnă că nu am fost la Liturghie. Astăzi m-am împărtăşit, dar nu am simţit nimic, nu înseamnă însă că nu m-am împărtăşit. Dum­nezeiasca Liturghie nu depinde de starea sentimentală a omului, pentru că aceasta este înşelatoare.

Aici însă cuvântul "m-am simţit" are sensul de "trăiesc". Ajungem în situaţii în care înţelegem ceea ce simţim. Se poate să fim împreună de zece ani. Zece ani să ne bucu­răm de iubirea dintre noi şi, dintr-odată, să-ţi spun câteva vorbe şi atunci să-mi zici: "Astăzi am înţeles cât de mult mă iubeşti!" Nu ştiai? Dacă n-ai fi ştiut, ai fi plecat. Ai ştiut, dar acum ai trăit iubirea mea. Astăzi antenele duhului tău au recepţionat ceea ce aveai întotdeauna, dar acum i-ai ţinut piept, te-ai oprit asupra ei. Ca să pricepi abia astăzi că te iubesc sau ca să pricep astazi că mă iubeşti înseamnă că până acum ai avut o zăvorâre egoistă, o pretenţie de la ceilalţi pentru tine însuţi, sinele tău era centrul existenţei tale, şi nu eu. De aceea n-ai înţeles. Astăzi ai simţit o îmbiere, un dar, o afierosire. Astăzi ai murit atât cât depindea de tine şi, de aceea, ai înţeles că eu te iubesc, ca eu sunt, oarecum, viaţa ta. Aşadar, aceasta este o trăire.

(Arhimandrit Emilianos Simonopetritul, Tâlcuiri la sfintele slujbe, Editura Sf. Nectarie, pp. 60-61)

 

 

Categoria: Articole

Cautare:

Ce bine m-am simtit la Liturghie!

Vizualizari: 475

Id: 22196

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.