Ce este asceza?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este asceza?

- Ce este, în concepţia Bisericii noastre, asceza ?

- Asceza este un exerciţiu, este o angajare pentru disciplina sufletească şi trupească, este ca un fel de gimnastică a sufletului şi a trupului. Biserica noastră este prin ea însăşi ascetică. Cere omului post, a fixat zile anume de post, zile în care nu se poate mânca orice. Or, faptul acesta de a alege o mâncare de post, de o mâncare care nu se poate mânca într-o zi de post, deja este o asceză, este o angajare în asceză. Bineînţeles că mai ales la început, după ce intră omul în rânduiala Bisericii şi o are în vedere nu se mai pune problema. Cineva care este obişnuit cu postul, nu-şi mai pune problema că ar putea şi să nu postească. Cineva care ştie de zilele de post nu ocoleşte zilele de post sau nu aşteaptă alte zile, că ele vin şi aşa după zilele de post şi atunci se poate mânca orice. Deci, asceza este o chestiune care îl angajează pe om într-o lucrare de disciplină sufletească şi trupească.

(Întâmpinări, Interviuri cu Părintele Teofil Părăian, realizate de Sabin Vodă, Editura Sophia, București, 2000, pp. 32-33)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este asceza?

Vizualizari: 692

Id: 15840

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.