Ce este falsa smerenie si cum o deosebim de adevarata smerenie?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este falsa smerenie si cum o deosebim de adevarata smerenie?

Ce este falsa smerenie și cum o deosebim de adevărata smerenie?

– De fapt, trebuie să știm toți că niciodată un om smerit nu se vede smerit. Nu se vede, pentru că n-ar mai fi smerit. Precum spune un sfânt părinte în Pateric: „Ce este smerenia, părinte?” „A te vedea pe tine sub toată făptura, fiule”. Făptură e și viermele, făptură e și câinele. Cum ar putea fi ființa asta rațională sub toată făptura? Pentru că și viermele și oricare ființă știu precis ce vor: vor să trăiască. În sensul acesta se zbate, se încovoaie să ajungă existența vieții. Biologic, că e vierme.

Fiți înțelepți ca șerpii, spune Mântuitorul, și blânzi ca porumbeii. De ce înțelept ca șarpele, care-i atât de odios între fiare, între animale? Pentru că șarpele își ferește capul. Să nu-l lovești la cap, că moare. Dacă îl lovești oriunde, nu piere. Și capul nostru e Hristos. Trebuie, cu orice chip, identificat cu El și ferit Hristos, să nu cumva să sufere Hristos, Care a spus: Fără de mine nu puteți face nimic!

(Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 1, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 85)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este falsa smerenie si cum o deosebim de adevarata smerenie?

Vizualizari: 397

Id: 14157

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.