Ce este „icoana triptic”?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este „icoana triptic”?

Icoana triptic este un ansamblu format din trei icoane prinse între ele, astfel încât părțile laterale să se închidă peste cea din mijloc. Cele trei icoane sunt prinse între ele prin intermediul a una sau două balamale.

Prima icoană triptic cunoscută este icoana denumită Deisis (rugăciune). Această icoană îl înfățișează pe Mântuitorul Hristos ca Împărat, șezând pe tron, ținând în mâna stângă Evanghelia, iar cu dreapta binecuvântând. În partea Sa dreaptă se află Fecioara Maria, iar în partea stângă, Sfântul Ioan Botezătorul. Atât Maica Domnului, cât și Sfântul Ioan stau în picioare, cu mâinile și fața îndreptate către Hristos, în rugăciune.

De-a lungul timpului, în icoanele triptic au început să fie zugrăviți și alți Sfinți, și chiar scene din viața Mântuitorului.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce este „icoana triptic”?

Vizualizari: 289

Id: 24721

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.