Ce este postul si de cate feluri este?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este postul si de cate feluri este?

Ce este postul şi de câte feluri este?

Postul este înfrânarea totală sau parţială a gândurilor rele şi a simţurilor trupului de plăcere şi de hrană bună şi îmbelşugată şi mai ales de hrana cea de provenienţă animală. Postul este jertfă trupească, care se cere a fi unită cu milostenia şi cu darurile ce se aduc la Sfântul Altar. Postul, împreună cu milostenia, cu darurile aduse la Biserică, cu închinările şi metaniile făcute de credincios, toate laolaltă alcătuiesc închinarea datorată de trup, ca jertfă Domnului.

Postul este rânduit „pentru a smeri sufletul”. Postul este înfrânare de toate mâncărurile sau, la caz de boală, numai de unele; înfrânarea de băuturi, de toate desfătările lumeşti şi de toate poftele cele rele, trupeşte. Postul este numit de Sfinţii Părinţi „aripa rugăciunii”, care, împreună cu milostenia, ridică pe om la tronul lui Dumnezeu. Postul ajută pe creştin să facă rugăciunea mai cu uşurinţă, împacă pe om cu Dumnezeu şi ajută mult la despătimirea sufletului, omorând poftele trupeşti şi mijlocind dobândirea harului Duhului Sfânt. După asprimea lui, postul poate fi de mai multe feluri: post desăvârşit (total, negru), post de o zi, post de mâncăruri de dulce, şi „post împărătesc”, adică mâncare zilnică cu înfrânare, o dată pe zi, nu până la săturare.

(Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, ediția a 2-a, vol. 4, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 78-79)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este postul si de cate feluri este?

Vizualizari: 237

Id: 11780

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.