Ce este Sfanta Copie?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este Sfanta Copie?

Sfânta Copie este un obiect liturgic sfințit, folosit de preot în cadrul Proscomidiei, la tăierea prescurilor pentru pregătirea Cinstitelor Daruri.

Sfânta Copie are forma unei sulițe, cu două tăișuri. Numele acesteia vine, fie din limba slavonă, de la cuvântul „kopiie”, care înseamnă „suliță”, fie din limba greacă, de la cuvântul „kopis”, care înseamnă „cuțit”.

Din punct de vedere simbolic, Sfânta Copie simbolizează sulița cu care a fost împuns Mântuitorul, după ce a murit pe Cruce, după cum citim în Evanghelie: „Venind ostașii la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor. Ci unul din ostași, cu sulița, a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă. Și cel ce a văzut, a mărturisit și mărturia lui e adevărată” (Ioan 19, 33-35).

La Proscomodie, scoaterea Agneţului cu copia din prescură, închipuie Naşterea cu trup a Domnului din Fecioara.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce este Sfanta Copie?

Vizualizari: 335

Id: 25815

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.