Ce este smerita cugetare?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este smerita cugetare?

Omul, creatura de culme a lui Dumnezeu, a fost înzestrat, printre alte daruri şi cu darul cugetării. Singura zidire de pe faţa pământului - omul - a primit acest dar de mare preţ pentru a-l folosi doar în cele ce zideşte, adică numai în lucruri bune. Cugetarea bună, temeinică şi dinamică, nu poate izbuti în lucrarea extrem de anevoioasă de zi cu zi dacă nu are ca temei şi rădăcină — smerita cugetare! Adică nu este de ajuns să fie o cugetare, dar ea trebuie să aibă un nimb de sfinţenie. În stare de insuflare dumnezeiască a fost Avva Dorotei atunci când a definit, în chip adevărat, smerita cugetare, zicând că: „Smerenia nu se mânie, nici nu mânie pe cineva!“. Această ecuaţie duhovnicească, lăsată nouă nu numai pentru ştiinţa noastră teoretică, ci mai mult, pentru întruparea noastră de zi cu zi, este temelia unei existenţe neameninţate de dezagregare.

(PS Calinic Argatu, episcop al Argeşului şi Muscelului, Veşnicia de zi cu zi, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2006, p. 73)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este smerita cugetare?

Vizualizari: 450

Id: 10188

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.