Ce este unirea mintii cu inima?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este unirea mintii cu inima?

Multă vreme nu am putut înţelege ce este unirea minţii cu inima. În esenţă vorbind, aceasta înseamnă unirea tuturor puterilor sufleteşti într-una pentru a le concentra pe toate în Dumnezeu, ceea ce este imposibil prin separarea lor. Această lege a unităţii o am în vedere nu numai în cazul rugăciunii lui Iisus, ci oriunde. De exemplu, când în lupta cu duşmanul nu există o forţă închegată, atunci duşmanul atacând când un detaşament, când altul, curând înfrânge întreaga armată, nimicind detaşament după detaşament. Tot aşa se întâmplă şi cu soarele care, luminând pământul, nu poate să ardă nimic, deoarece razele lui se dispersează pe toată suprafaţa pământului. Dar dacă luăm o sticlă şi cu această sticlă concentrăm toate razele într-un singur punct, atunci o bucată de lemn sau de hârtie sau orice altceva puse acolo vor lua foc. Acelaşi lucru se poate spune şi despre muzică. Ce frumuseţe poate avea o notă sau un sunet luate separat în dezordine? Putem spune că nu are nici un fel de frumuseţe. Dar aceleaşi sunete în operele genialilor creatori primesc o mare forţă şi frumuseţe.

(Starețul Varsanufie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 149)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este unirea mintii cu inima?

Vizualizari: 333

Id: 17358

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.