Ce este vohodul de la vecernie?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este vohodul de la vecernie?

Partea cea mai importantă a slujbei vecerniei poartă numele de vohod. Acest termen, de origine slavă, definește procesiunea clericilor din Sfântul Altar spre mijlocul bisericii, acolo unde poposesc câteva momente, înainte de a se reîntoarce în Sfântul Altar.

Ținând cădelnița în mâna dreaptă, preotul ocoleşte Sfânta Masă şi iese pe uşa de nord a Altarului, până în mijlocul naosului. Acolo, precedat fiind de un purtător de lumină, rostește o rugăciune. După tămâierea icoanelor, a tronului episcopal și a credincioșilor prezenți, procesiunea se îndreaptă spre Altar printre sfeşnicele împărăteşti și se opreşte în faţa Sfintelor Uși. Aici, după sfârșirea cântării de la strană, preotul înalţă cădelnița şi rostește „Înţelepciune drepţi!“.

Semnificaţia acestui ritual solemn amintește de venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, întruparea și asumarea firii omenești. În toată această procesiune, preotul devine chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Ieșirea din Sfântul Altar simbolizează trimiterea în lume a Fiului lui Dumnezeu, cea de-a doua Persoană a Sfintei Treimi. Ajuns în mijlocul naosului, preotul îl reprezintă pe Hristos ieșit la propovăduirea pământească, sfârșită în chip văzut, prin răstignirea și îngroparea Sa.

Ajuns în fața Sfintelor Uși, preotul îl reprezintă pe Hristos înviat și înălțat la ceruri, acolo unde a împăcat neamul omenesc cu Dumnezeu, dându-ne nouă posibilitatea mântuirii. Astfel, în doar câteva acte liturgice din cadrul slujbei vecerniei, retrăim și suntem martori la întreaga istorie a mântuirii.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce este vohodul de la vecernie?

Vizualizari: 258

Id: 25582

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.