Ce este Vohodul mare sau iesirea cu Cinstitele Daruri?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este Vohodul mare sau iesirea cu Cinstitele Daruri?

Ritualul central al Vohodului mare îl constituie procesiunea cu darurile de pâine și vin care începe de la proscomidiar, continuă prin biserică și se încheie cu așezarea darurilor pe Sfânta Masă. Acest ritual dă sensul întregii părti a Liturghiei cunoscută sub denumirea de Vohodul mare sau Intrarea Mare ca actualizare a luării pâinii și vinului de către Mântuitorul Hristos la Cina cea de Taină. ( Pr. Ene Braniște)

Această parte închipuie – după unii liturgiști – ultimul drum făcut de Domnul înainte de Pătimirile și moartea Sa, din Betania în Ierusalim, intrarea Sa triumfală în Cetatea Sfântă, unde trebuia să Se jertfească. După alte păreri, acest moment semnifică alaiul funebru de la răstginirea și îngroparea Domnului, adică transportarea Sfântului Său Trup de la locul răstignirii (Golgota) la locul unde era săpat mormântul. (Teodor de Mopsuestia)

Astfel, proscomidiarul, de unde se începe acest „pelerinaj” al clericilor cu Cinstitele Daruri, închipuie acum locul răstignirii, iar  sfântul disc reprezintă patul sau năsălia pe care a fost pus și purtat trupul sfînt, după coborârea de pe cruce. Purtătorii Cinstitelor Daruri (clericii) îi reprezintă în acest moment pe Iosif Arimateianul și pe Nicodim, care au coborât trupul  Domnului de pe cruce și l-au pus în mormânt. (Sfântul Gherman I Patriarhul Constantinopolului)

De aceea, la Liturghia în sobor preoții care însoțesc pe protos (cel care conduce slujba) poartă în mâini uneltele de tortură ale Pătimirilor Domnului: cruci, copia, ca și când ar însoți pe Domnul pe drumul calvarului sau al mormântului.

 

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce este Vohodul mare sau iesirea cu Cinstitele Daruri?

Vizualizari: 542

Id: 25814

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.