Ce face ca o prietenie sa fie durabila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce face ca o prietenie sa fie durabila

Ce face ca o prietenie să fie durabilă şi care sunt motivele pentru care o priete­nie poate lua sfârşit? O prietenie care poate fi întreruptă mai poate fi numită prietenie?

De obicei, oamenii spun în îndreptăţi­rea lor: Cutare nu-mi mai este prieten, pentru că m-a trădat, a fost nesincer cu mine. Oamenii suportă foarte greu lipsa de sinceritate. Un prieten trebuie să ni se încredinţeze în întregime, nu doar cu inima, ci, dacă se poate, cu tot cu gându­rile sale. Vrem să fim stăpâni peste prie­tenii noştri.

Lumea modernă discută foarte mult despre prietenie. Cuvântul prieten este folosit cu cele mai diverse ocazii, înce­pând de la prietenii muzicii, prietenii cărţii, până la reclamele la bere, cafea sau ţigări în care se speculează pe tema prieteniei. Prototipul prieteniei de azi ne prezintă o relaţie simplistă şi şablonată. Prietenii ascultă acelaşi fel de muzică, beau acelaşi suc sau aceeaşi bere, poartă un anume tip de haine. Desigur, formula permite nuanţări, dar, la modul brutal, prietenia se leagă în jurul unor astfel de lucruri, promovate de scopurile mici ale economiei de piaţă, o prietenie ce se lea­gă în urma unor interese şi scopuri co­mune. Un adolescent care ascultă rock şi face parte dintr-o gaşcă nu trebuie să meargă într-o discotecă, pentru că-şi trădează grupul, îşi trădează prietenii. Cu alte cuvinte, în mentalitatea tânărului modern, a fi prieten cu cineva presupu­ne şi o relaţie exclusivistă faţă de ceilalţi.

(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 112-114)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce face ca o prietenie sa fie durabila

Vizualizari: 289

Id: 13541

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.