Ce semnifica crijma sau panza alba cu care se imbraca noul botezat?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce semnifica crijma sau panza alba cu care se imbraca noul botezat?

Haina (pânza) albă, cu care noul creștin e îmbrăcat (înfășurat) îndată după botez, închipuiește veșmântul luminat și nestricăcios al celor spălați și curățiti de păcate, pe care l-a văzut mai dinainte Psalmistul, când spunea: „Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi...” (Psalmul 50, 8). Ea are însă și o semnificație eshatologică, simbolizând lumina slavei și a nestricăciunii de care se vor bucura drepții în viața viitoare. Haina aceasta, pe care odinioară o sfințea episcopul însuși și pe care orice nou botezat o purta timp de 8 zile în șir după botez, se numește crijmă (forma veche slavă a cuvântului grecesc hrisma, adică ungere sau sfințire), iar în grecește anavol (άναβόλιον), savanon (σάβανον) sau emfotiu (έμφωτιον), adică veșmânt luminat. Haina albă sau crijma era dezbrăcată cu solemnitate de către neofiți și depusă în biserică, în fața preoților; cei ce se botezau la Paști făceau lucrul acesta în Duminica Tomii, care din pricina aceasta se mai numea și „Duminica albă” (numire rămasă în uz la catolici). În vechime, neofiții purtau pe cap și cununi din flori sau din ramuri de finic, care simbolizau biruința împotriva păcatului.

(Pr. Ene BranișteLiturgica specială, EIBMBOR, pp. 417-418)

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce semnifica crijma sau panza alba cu care se imbraca noul botezat?

Vizualizari: 373

Id: 25126

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.