Ce sunt „Antifoanele”?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce sunt „Antifoanele”?

În număr de trei pentru cã Dumnezeu este întreit în Persoane şi, prin aceasta, trei e un simbol al infinităţii, antifoanele ne pregãtesc pentru a deveni părtaşi iubirii dumnezeieşti prin intrarea în Împărăţia Sfintei Treimi. De aceea înaintea primelor două antifoane slăvim Sfânta Treime iar înainte de cântarea Fericirilor ne rugãm, precum tâlharul pe cruce, să fim pomeniţi întru Împărăţie (Pr. Florin Botezan, Sfânta Liturghie- Taina tainelor).

Denumirea de antifoane vine de la practică cântării alternative a psalmilor şi a refrenelor de către două grupuri de cântăreţi (strane). La început se cântau ca antifoane psalmii 91, 92 şi 94 precedaţi de rugăciunile corespunzătoare rostite cu voce tare. Din secolul al XIV-lea în duminici și în sărbători psalmii antifonici au fost înlocuiți cu psalmii 102 și 135 și Fericirile (cu stihiri). În practică, în special în parohii, cu excepția praznicelor împărătești care au antifoane speciale, ca antifoane se cântă numai versetul întâi al Psalmului 102, imnul „Unule – Născut” (atribuit împăratului bizantin Iustinian) și Fericirile.

Compuse din psalmi, din cântări de o deosebită frumusețe, antifoanele  ne amintesc de perioada de dinaintea venirii Mântuitorului, având  rolul de a ne arata că  Hristos Domnul  Cel așteptat, prezis de prooroci, S-a întrupat din Sfânta Fecioară Maria și a mântuit lumea. Așadar, ele ne pregătesc pentru intrarea în Împărăția lui Dumnezeu (Pr.Prof.Dr. Ene Braniște, Liturgica Specială).

 

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce sunt „Antifoanele”?

Vizualizari: 479

Id: 25816

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.